VRUĆA DIPLOMACIJA

Kukuriku koalicija suzdržana oko priznanja Palestine

12.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kampanja pod nazivom Nacionalna kampanja za Palestinu, 194. državu UN-a, organizira se uoči službenog zahtjeva koji predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas treba 20. rujna podnijeti UN-ovu glavnom tajniku Ban Ki-moonu, koji je izrazio potporu neovisnoj palestinskoj državi, ali i istaknuo da je članstvo Palestine u UN-u pitanje o kojem trebaju odlučiti države članice. Je li i Hrvatska spremna priznati novu državu, za mišljenja smo pitali Vesnu Pusić i Tonina Piculu

I dok Ban KI-moon javno podržava priznanje neovisne palestinske države, s druge strane, SAD je u četvrtak prvi put izravno poručio da će iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi spriječio zahtjev Palestinaca da dobiju punopravno članstvo u UN-u na predstojećoj Općoj skupštini UN-a.

Glavni tajnik UN-a naglasio je da je članstvo Palestine u UN-u pitanje o kojem trebaju odlučiti države članice, stoga će biti vrlo zanimljivo 20. rujna dočekati ishod odluke.

Činjenica jest da je stvaranje neovisne palestinske države danas postalo neizbježno. Stvaranje takve države jedini je jamac trajnog, pravednog i održivog rješenja krize koja desetljećima generira nestabilnost u tom dijelu svijeta. Zna to dobro i Republika Hrvatska, ali se na hrabar čin priznanja palestinske države još nije odvažila. Hoće li je na to potaknuti odluka na Općoj skupštini UN-a, ili će se prikloniti SAD-u?

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, smatra da prvo treba pričekati i vidjeti formulacije te kako će one biti prezentirane. Tek nakon predložene formulacije Republika Hrvatska treba zauzeti stav.

'Pitanje Palestine je vrlo osjetljivo. Hrvatska ima odlične odnose s Izraelom i stoga ne treba srljati', naglasila je Pusić u razgovoru za tportal.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula također smatra da Republika Hrvatska mora nastupiti sa zadrškom.

Suvereno je pravo Palestine da bude neovisna, ali kao i u slučaju Kosova, ovo načelo treba podržati, pa tek onda odlučiti. Treba prvo procijeniti hoće li uspostava neovisne palestinske države pridonijeti miru i stabilnosti ili će tek to potaknuti eskalaciju novih sukoba na Bliskom istoku', smatra Picula.

'Svakako treba podržati ideju dviju država, ali naravno, treba vidjeti i koja će biti konačna odluka Europske unije, čija ćemo članica biti i mi 2013', naglasio je Picula u razgovoru za tportal.