KRENULE SU ČISTKE

Kineska vojska prljava je i trula do srži: Kakve veze s time ima SAD?

15.02.2024 u 19:53

Bionic
Reading

Nedavna čistka najviših vojnih dužnosnika u Pekingu signalizira da se tamošnja vojska bori s korupcijom, no drugačijom od tipičnog davanja mita koje je rasprostranjeno u Kini. Takav problem mogao bi ozbiljno potkopati sposobnost vojske za rat, smatra visoki američki dužnosnik

'Mislim da bi kinesko vodstvo trebalo stati i razmisliti koliko je duboka i sustavna ta korupcija. I kako će ova vrlo napredna vojska funkcionirati kada zatreba te, iskreno, jesu li uopće spremni za to', rekao je u utorak Ely Ratner, pomoćnik američkog ministra obrane za sigurnosna pitanja Indopacifika, piše Business Insider.

U razgovoru s voditeljem podcasta 'War on the Rocks' Ryanom Evansom, Ratner je rekao da korupcija uočena u Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine obično uključuje bogaćenje visokih časnika ili ljude koji kupuju poslove.

'Ima puno podmićivanja, puno je 'prljanja' u tom neprozirnom sustavu, puno ljudi puni svoje džepove', tvrdi Ratner.

Kineski čelnik Xi Jinping smatra suzbijanje sveprisutne korupcije unutar vlasti jednim od ključnih stupova mandata. Ratner misli da na taj način želi vratiti red u stranku.

'Dakle dolje veliki i raskošni banketi, dolje skupi baijiu, natrag na načela Komunističke partije', interpretira namjere kineskog čelnika Ratner. (op.a. baijiu je kinesko alkoholno piće, odnosno kategorija koja obuhvaća sva tradicionalna žestoka pića od žitarica. Najčešće se destilira od sirka, ali se također proizvodi od riže, pšenice, kukuruza i prosa. Tehnike proizvodnje baijiua značajno se razlikuju ovisno o regiji i stilu.)

Uglavnom, prema Ratneru, Xijeva najnovija vojna čistka ukazuje na ozbiljniji problem.

Funkcije i odgovornost smijenjenih ukazuju na čistku 'fokusiranu ne samo na tradicionalno pitanje mita, već i na materijalni učinak na program modernizacije', smatra Ratner.

Dakle, nastavio je, korupcija se otkriva ne samo zato što neki general ima stvarno velik bankovni račun u Švicarskoj, već zato što određena vojna sposobnost zapravo ne funkcionira. Ratner zbog toga smatra da izvučeni novac rezultira štetnim učincima na sposobnosti kineske vojske.

  • +11
Li Shangfu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Xijeva antikorupcijska akcija prošle godine dosegla je čak i kineskog ministra obrane Li Shangfua, smijenjenog u listopadu. Nekoliko najviših zapovjednika također je otpušteno iz kineskih raketnih snaga, grane koju Xi ističe kao ključnu.

Bloomberg je u to vrijeme izvijestio da su posljedice uzimanja mita u visokim redovima kineske vojske bile toliko ozbiljne da bi mogle natjerati Peking da preispita svoju sposobnost za agresiju u regiji, citirajući izvore američkih obavještajnih službi koji navode da je dio kineskog raketnog goriva u nekim slučajevima možda čak zamijenjen za vodu.

Bivši časnik Narodnooslobodilačke armije Kine, bivši potpukovnik koji je pobjegao u SAD 2016., rekao je za Radio Free Asia u jeku izvješća o korupciji da će kineske trupe koristiti kruto gorivo za kuhanje 'vrućeg lonca' (engl. hotpot - vrsta kineskog jela).

'Dakle smatram da je ovo pitanje korupcije značajno ne samo zato što pokazuje neku vrstu sistemske truleži, već i zato što je faktor u kalkulacijama vodstva kineske vojske i države o njihovim stvarnim sposobnostima', rekao je Ratner.

To bi također trebalo utjecati na političku i vojnu računicu SAD-a dok Kina pokušava modernizirati svoje snage, dodao je Ratner.

'I to je temeljno pitanje - hoće li uspjeti ako odluče upotrijebiti silu? Sve dok je njihov odgovor na to ne, ili možda ne, mislim da će SAD moći pojačati odvraćanje', smatra Ratner.

Ipak, pomoćnik ministra obrane pozvao je SAD da ne popusti. 'Ali ništa od toga ne sugerira da bismo trebali biti zadovoljni onim što vidimo o vrlo brzoj vojnoj modernizaciji', rekao je.

Prije imenovanja 2021. Ratner je bio direktor operativne skupine za Kinu ministarstva obrane i viši savjetnik američkog ministra obrane.

Peking je iznio nekoliko detalja koji objašnjavaju smjenu ministra obrane, a što je naišlo na skepticizam promatrača zbog reputacije Kine vezanu uz korupciju i činjenicu da je Xi osobno izabrao mnoge dužnosnike koje je kasnije smijenio.

'Sama korupcija malo je vjerojatno objašnjenje za to što je Xi smijenio najviše vojne dužnosnike koje je imenovao samo nekoliko mjeseci ranije, zbog čega raste mogućnost da je curenje obavještajnih podataka moglo pokrenuti akciju', objavio je Međunarodni institut za strateške studije u godišnjem izvješću.