global firepower

Objavljen popis najsnažnijih vojski svijeta, ima promjena u prvih pet

18.01.2024 u 22:32

Bionic
Reading

Stranica Global Firepower objavila je listu najjačih vojski svijeta u 2024., koja rangira vojske 145 zemalja, pritom uzimajući u obzir mnoštvo različitih čimbenika, poput količine i sofisticiranosti opreme, financija, zemljopisa i resursa

U obzir se uzimaju količina vojne opreme i trupa koje svaka zemlja ima, kao i njihov financijski položaj, zemljopis i raspoloživi resursi prema dostupnim podacima, što ima svojih mana jer mnoge države skrivaju određene podatke. Također, prilikom rangiranja, Global Firepower ne uzima u obzir eventualni nuklearni kapacitet neke vojske, već ocjenjuje samo sposobnost za konvencionalno ratovanje.

1. SAD

Već 18 uzastopnih godina, Sjedinjene Države održavaju svoje mjesto na vrhu GFP indeksa jer pokazuju vrhunske vrijednosti u mnogim glavnim materijalnim, financijskim i kategorijama resursa - ostajući ispred globalnih rivala Rusije i Kine. Pregledajte popis inventara oružanih snaga SAD-a na Warpower:US.

  • +10
USS Gerald Ford Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Rusija

Unatoč zapadnim sankcijama, Rusija je nastavila rat protiv susjedne Ukrajine sve do 2024. U veljači su dvije godine od početka sukoba. Pogledajte inventar ruske vojske na Warpower:Russia.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

3. Kina

Rangirana je prva po veličini Kopnene vojske sa 2,6 milijuna vojnika, dok je po zračnim i pomorskim snagama rangirana druga od 145 država. Ukupne raspoložive snage premašuju 763 milijuna ljudi, odnosno 54 posto stanovnika, po čemu je rangirana prva. Pogledajte čime raspolaže kineska vojska na Warpower:China

  • +12
Kineska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Qian Hong / Xinhua News / Profimedia

4. Indija

Snaga Indije također leži u broju njezinog stanovništva. Global Firepower rangirao ju je na drugo mjesto po raspoloživom ljudstvu, ukupnom raspoloživom aktivnom vojnom ljudstvu i snazi ​​paravojnih snaga. Raspoložive snage iznose više od 657 milijuna ljudi, 47 posto stanovništva zemlje, a uz to ima gotovo 1,5 milijuna aktivnog vojnog osoblja.

5. Južna Koreja

Prestigla je Veliku Britaniju, koja je pala na šesto mjesto. U prvih deset još su Japan, Turska, Pakistan i Italija.

Hrvatska je 66. na listi Global Firepowera, a od država iz regije najbolje stoji Srbija na 56. mjestu. Sjeverna Makedonija je 110., BiH 116., Crna Gora 129., a Kosovo 135.