NAPETOST RASTE

Kina šalje zrakoplove u novu 'zonu protuzračne obrane'

29.11.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Kina je poslala nekoliko borbenih i izviđačkih zrakoplova u novoproglašenu zonu protuzračne obrane u Istočnome kineskom moru, prenosi u petak agencija Xinhua, a to bi moglo povećati napetosti između Kine s jedne i SAD-a, Japana i Južne Koreje s druge strane

Japanski i južnokorejski vojni zrakoplovi također su nadletjeli spomenuto područje, potvrdili su dužnosnici u četvrtak, a Washington je početkom tjedna onamo poslao dva nenaoružana bombardera B-52 u znak potpore savezničkoj zemlji Japanu. O nadlijetanju zone nitko prethodno nije obavijestio Peking.

Zona, koju je Kina proglasila prošlog tjedna, pokriva područje na koje pravo polažu Kina, Japan, Tajvan i Južna Koreja. Kina traži da se svi zrakoplovi koji lete tim područjem identificiraju i daju plan leta ili će se u suprotnom suočiti s 'hitnim obrambenim mjerama'.

No japanski, južnokorejski i američki zrakoplovi otad su bez najava nadlijetali to područje.

Novi spor u ionako nemirnoj regiji izazvao je bojazan od eskalacije i izbijanja vojnog incidenta. Xinhua je prenijela izjavu glasnogovornika zračnih snaga Shen Jinkea koji je rekao da je nekoliko borbenih zrakoplova i specijalna letjelica za rano upozoravanje poslano u rutinske ophodnje te je protumačio da se radi o 'obrambenim mjerama u skladu s međunarodnim običajima'.

'Kineske zračne vojne snage u stanju su visoke pripravnosti i poduzet će sve potrebne mjere kako bi se suočile s različitim prijetnjama iz zraka te zaštitile sigurnost svojeg zračnog prostora', kazao je Shen. Glasnogovornik ministarstva obrane Yang Yujun rekao je kako smatra nekorektnim sugerirati da bi Kinezi oborili bilo koji zrakoplov koji ulazi u spomenutu zonu bez prethodne identifikacije, no nije objavio što je točno time mislio.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga u petak je izjavio kako ne zna jesu li kineski zrakoplovi ušli u novoproglašenu zonu zračne obrane, no istaknuo je i kako nema izmjena kada je posrijedi stupanj pripravnosti Tokija.

Odnosi između Kine i Japana već mjesecima su zategnuti zbog razmirica oko otoka u Istočnome kineskom moru. 'Zona protuzračne obrane' pokriva veliku površinu mora između Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag što ga Japanci nazivaju Senkaku. Otoci su pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

Washington ne zauzima stranu kada je riječ o suverenitetu nad otočjem, no priznaje tokijsku administrativnu kontrolu. Unatoč tomu, u srijedu je obećao pomoć svojem savezniku Japanu, a visoki dužnosnici SAD-a optužili su Peking za ponašanje kojim je uznemirio svoje susjede.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton rekla je kako je EU zabrinuta zbog kineske odluke o uspostavljanju zone, kao i upozorenjem da će, ako se ne identificiraju suočiti s 'hitnim obrambenim mjerama'. 'Ovakav razvoj događaja povećava opasnost od eskalacije te pridonosi povećanju napetosti u regiji. EU poziva sve strane na oprez i suzdržnost', rekla je Ashton.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang kritizirao je njezine izjave, kazavši kako se nada da je EU u stanju situaciju razmotriti 'objektivno i racionalno'. Kazao je kako bi Ashton trebala znati da i neke europske zemlje imaju zone protuzračne obrane te da mu nije poznato uvodi li to napetosti u europsku regionalnu situaciju. 'Europske zemlje imaju zone protuzračne obrane. Zašto ih ne bi imala i Kina?', zapitao se, dodavši kako kineska metoda ne krši međunarodne zakone i u skladu je s međunarodnom praksom.

U ranije najavljen posjet regiji idući će tjedan doputovati američki potpredsjednik Joe Biden, koji će posjetiti Južnu Koreju, Japan i Kinu. On će sigurno tražiti smanjenje tenzija nastalih kineskom objavom, tvrde visoki američki dužnosnici.