SUMNJIVA PRIVATIZACIJA

Kaznena prijava protiv Đukanovića i Berlusconija

15.02.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Pokret za promjene (PzP), oporbena stranka u crnogorskom parlamentu, podnijela je u utorak državnom tužiteljstvu u Podgorici kaznenu prijavu protiv bivšeg crnogorskog i aktualnog talijanskog premijera Mila Đukanovića i Silvija Berlusconija optuživši ih za navodne zlouporabe u procesu privatizacije crnogorskog energetskog sektora i pribavljanje materijalne koristi

Obrazlažući ovu incijativu čelnik te stranke Nebojša Medojević rekao je da je riječ o sklapanju 'kriminalnog' ugovora vlade i talijanskih tvrtki o dokapitalizaciji i djelomičnoj privatizaciji crnogorske Elektroprivrede.

Đukanović i Berlsuconi su, po ocjeni PzP-a, navodnom zlouporabom ovlaštenja i službenog položaja pribavili imovinsku korist talijanskim tvrtkama A2A i Terna, a na štetu crnogorske elektroprivrede i crnogorskog elektroprijenosnog sustava. Talijanska A2A u vlasništvu je 43,7 posto dionica crnogorske elektroprivrede.

U prijavi se kao osumnjičeni, uz Đukanovića i Berlusconija, navode i potpredsjednik vlade Vujica Lazović, te bivši ministri Branko Vujović, Branimir Gvozdenović i još pet osoba uključenih u ovaj posao.

Iz Pokreta za promjene poručuju da je vrhovni državni tužitelj posljednja instanca kojoj se mogu obratiti za raskrinkavanje štetnog ugovora, a ako reakcija tužiteljstva i drugih nadležnih organa izostane spremni su pozvati građane na izlazak na ulice.

'Ukoliko državni tužitelj ne reagira na prijavu, nama preostaje da pozovemo građane na prosvjede protiv kolonizacije Crne Gore', naveo je Medojević