pokušaj to u malom gradu

Kako je jedna country pjesma pokrenula novo poglavlje u američkim kulturnim ratovima

26.07.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Glazbeni video za pjesmu “Try That in a Small Town” zvijezde country glazbe Jasona Aldeana editiran je kako bi se uklonile nasilne slike prosvjeda Black Lives Matter nakon kritika da su pjesma i popratni video uvredljivi.

Ažurirani video, šest sekundi kraći od originala, više ne uključuje video isječke s Fox Newsa u Atlanti koji prikazuju policijsko nasilje nad prosvjednicima tijekom prosvjeda Black Lives Matter 2020. Međutim, video je i dalje smješten u zgradu suda u Tennesseeju koja je u prošlosti bila mjestom na kojem je rulja linčovala mladog crnca, a uključuje i druge snimke kriminalnih aktivnosti i sukoba prosvjednika i policije.

Dijelovi isječka s Fox Newsa dvaput su se pojavili u originalnom glazbenom videu, prvi put projiciran na vanjsku stranu zgrade suda dok Aldean pjeva o postupcima za koje tvrdi da se ne bi tolerirali u malom gradu: "oteti staricu", "psovati policajac", "gaziti zastavu".

Uklonjeni isječak snimljen je u Atlanti tijekom prosvjeda diljem zemlje koji su uslijedili nakon ubojstva Georgea Floyda u svibnju 2020. godine.

Jason Aldean našao se u središtu kontroverzi zbog svoje nove pjesme "Try That In a Small Town" (Pokušaj to u malom gradu). Pjesma je izazvala naslove zbog svog lirskog sadržaja, kao i popratnog videa koji prikazuje snimke vijesti s prosvjeda i pljački. Pjesma je bila vani oko dva mjeseca prije nego što je izbila halabuka. Aldean, koji se identificira kao konzervativac, stvorio je još jedno poglavlje u američkim kulturnim ratovima.

Country Music televizija prestala je emitirati video spot prošli tjedan, ali nije potvrdila da je to učinila kao odgovor na reakciju protiv pjesme, piše NYT. Mreža i diskografska kuća gospodina Aldeana, BBR Music Group, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar u srijedu. U izjavi za The Washington Post, koji je izvijestio o promjenama u videu, BBR je rekao da je "video snimak montiran zbog problema s odobrenjem autorskih prava treće strane."

Jason Aldean Izvor: Društvene mreže / Autor: Jason Aldean

Aldeanov glazbeni video snimljen je ispred zgrade suda okruga Maury u Columbiji, Tenn., gdje je 18-godišnjeg crnca, Henryja Choatea, linčovala bjelačka rulja 1927. nakon što je lažno optužen da je silovao 16-godišnjakinju bijela djevojka.

Državni zastupnik Justin Jones iz Tennesseeja, demokrat, osudio je pjesmu na Twitteru, opisujući je kao "gnusnu pjesmu koja poziva na rasističko nasilje" koja promiče "sramotnu viziju oružanog ekstremizma i vigilantizma".

Aldean, 46, već je dva desetljeća jedan od najvećih hitmejkera country glazbe. Zanijekao je da je rasa igrala bilo kakvu ulogu u tekstu pjesme. Također je zanijekao da je to "pjesma koja poziva na linč", rekavši na Twitteru da "ove reference nisu samo besmislene, već i opasne".

Komentirao je reakciju na pjesmu na turneji u Cincinnatiju u petak.

“Kultura otkazivanja je stvar”, rekao je okupljenima u Riverbend Music Centeru, prenosi Rolling Stone. "To je nešto gdje se, ako se ljudima ne sviđa ono što kažeš, pokušavaju pobrinuti da te mogu otkazati, što znači pokušati uništiti svoj život, uništiti sve."