tuga u sl. brodu

Preminulo dijete od 20 mjeseci za kojega nije bilo mjesta u domu

29.01.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Sredinom prosinca prošle godine u bolnici u Slavonskom Brodu preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sustav socijalne skrbi tijekom gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u travnju 2022., netom nakon što se dijete rodilo, no još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod ne može sudu dostaviti ključan podatak - gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima, donosi Jutarnji.

Riječ je o obitelji koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a preminuli dječak ima još dva brata - od tri i četiri godine. Roditelji ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća - majci je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija.

O cijelom je slučaju obaviještena i policija, koja nas je izvijestila da je provela kriminalističko istraživanje koje nije utvrdilo elemente kaznenog djela te su poslali izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Tragova nasilja na djetetu nije bilo, a policija nije uspjela utvrditi uzrok smrti.

Ministarstvo socijalne skrbi tvrdi kako su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca. 90 posto ovakvih smrti bilježi se kod djece između dva i četiri mjeseca života. Dijete je prije smrti u bolnicu dovezeno iz 40 minuta udaljenog mjesta te je u bolnici, prema riječima svjedoka, oživljavano 45 minuta.