POPIS HITNIH STANJA

Kada na hitnu bez novčanika?

18.06.2013 u 19:44

Bionic
Reading

Ne stišava se u bura u Zadru nakon objave vijesti da je Zavod za hitnu medicinu od 1. lipnja ove godine uveo cjenik naplate svojih usluga. Kako je pojasnila ravnateljica Zavoda Davorka Krnčević odluku su bili primorani donijeti jer čak 85 posto slučajeva koje obrađuju zadarski timovi Hitne pomoći nisu hitni. Naime, velik je broj onih koji ne žele sačekati otvorenje ordinacije liječnika obiteljske medicine do sljedećeg jutra već stvaraju gužve na Hitnoj zbog grlobolje, zubobolje ili križobolje.

Još u lipnju prošle godine otvorena je dežurna Županijska ambulanta koja ordinira subotom poslijepodne te tijekom cijele nedjelje i čija je osnovna namjena pružiti građanima onu uslugu koju im pruža obiteljski liječnik. Zadrani se međutim tijekom vikenda češće odlučuju za posjet Hitnoj pomoći, možda i zbog činjenice da je informacija o otvaranju Županijske ambulante plasirana na loš način te da nije doprla do onih do kojih je trebala, pacijenata. Do ambulante ne vodi nikakav putokaz, na ulasku u dvorište u kojem se nalazi zgrada nema obavijesti da se tu nalazi ambulanta, ali zato postoji prometni znak koji zabranjuje ulaz nezaposlenim osobama.

Zbunjeni i neinformirani građani su se nakon objave cjenika Hitne medicinske pomoći našli u situaciji da sami moraju prepoznati simptome koji ozbiljno ugrožavaju njihovo zdravlje ne bi li donijeli pravilnu odluku kamo se uputiti, u dežurnu Županijsku ambulantu ili na Hitnu.

Eventualnu dvojbu mogu riješiti tek u čekaonici Hitne pomoći gdje je postavljena obavijest koja ih informira o cjeniku usluga, ali i ona koja pojašnjava što su sve hitna stanja o kojima će se pobrinuti liječnički tim Hitne pomoći. Zadarski popis hitnih stanja izgleda ovako:

– Naglo nastale teškoće u disanju
– Gušenje stranim tijelom
– Iznenadna bol ili pritisak u prsnom košu
– Iznenadno ubrzanje, usporenje, rada srce ili nepravilni otkucaji srca
– Zastoj rada srce i disanja
– Gubitak svijesti
– Iskašljavanje krvi
– Naglo nastale poteškoće u govoru, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica
– Zbunjenost ili promjene u mentalnom statusu
– Nesvjestica, vrtoglavica, omaglice
– Grčevi (konvulzije)
– Jako ili uporno povraćanje ili proljev, krv u povraćenom sadržaju ili stolici ili crna stolica
– Iznenadna i neuobičajena bol (jaka glavobolja, jaka bol u prsima, trbuhu, leđima)
– Temperatura viša od 39 stupnjeva koja se ne spušta nakon davanja lijeka
– Krvarenje koje ne možete zaustaviti
– Neuobičajeno krvarenje na bilo koji od prirodnih otvora tijela
– Ozljede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadno nastale ozljede(padovi s visine, životinjski ugrizi, ubodi, prostrijeli...)
– Opekline
– Pothlađivanje, toplinski udar
– Utapanje
– Udar električke struje ili groma
– Otrovanje lijekovima, narkoticima, kemikalijama
– Jaka alergijska reakcija (otežano disanje, pojava urtika i svrbež)
– Iznenadne promjene ponašanja koje dovode u opasnost bolesnika ili okolinu (pokušaj samoubojstva ili ubojstva)

U svim ostalim slučajevima morat ćete platiti medicinsku uslugu tima Hitne pomoći ili pričekati da vaš liječnik obiteljske medicine otvori svoju ordinaciju. Treća opcija u Zadru tijekom vikenda je posjet dežurnoj Županijskoj ambulanti. Njezino radno vrijeme je subotom od 15 do 22 te nedjeljom i blagdanom od 8 do 22 sata uz dnevni odmor od 14 do 16 sati. Ambulanta se nalazi u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira 1, ispod Ravnica u prostoru saniteta Doma zdravlja.