U GORNJEM KNEGINCU

Josipović u kampanji obilazi i trafostanice

27.11.2014 u 21:34

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović u četvrtak pustio je u rad u Gornjem Knegincu, u blizini Varaždina, novu trafostanicu vrijednu 50 milijuna kuna

Čestitajući HEP-u, Josipović je rekao kako su, nažalost, naša industrija i kućanstva često bila u situaciji da opskrba nije uvijek bila najbolja, posebice kad su u pitanju veliki potrošači i industrija. 'Za ovaj kraj, otvorenjem ove trafostanice taj je problem riješen. Možemo samo čestitati HEP-u i županiji što su realizirali ovaj projekt', istaknuo je Josipović.

Varaždinski župan Predrag Štromar rekao je da otvorenje trafostanice ima veliku važnost za taj dio županije jer su u blizini poslovne zone koje imaju velike potrošače koji trebaju mnogo struje.

Podsjetio je da je projekt pokrenut prije pet godina, kada tu nije bilo toliko investitora i kada je bilo skeptika koji nisu opravdavali izgradnju trafostanice, koja se ipak pokazala nužnom. Dodao je da izgradnja trafostanice znači i veću sigurnost za buduće investitore.

U vezi s proizvodnjom električne energije, Štromar je rekao da je stanje na području županije dobro jer se proizvodi više električne energije nego što se troši.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić ponovio je da ta trafostanica mnogo znači kad je riječ o sigurnosti opskrbe građana električnom energijom u županiji i Varaždinu. Istaknuo je i važnost proizvodnje električne energije u hidroelektranama na Dravi jer sve one imaju certifikate 'zelene energije', s građani koji iz njih dobivaju električnu energiju znaju da je ona iz obnovljivih izvora.

'Danas je postavljena granica za dobivanje električne energije iz obnovljivih izvora energije 10 megavata, no Hrvatska je među prvima u Europi po instaliranom kapacitetu dobivene električne energije iz hidroelektrana', rekao je Jukić. Dodao je kako se već sada može govoriti da je zastupljenost obnovljivih izvora energije ako se ta granica podigne iznad 10 megavata veća od 25 posto.

Nakon otvorenja trafostanice, na pitanje novinara o najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja po kojima potpora Milanu Kujundžiću raste, predsjednik Josipović je odgovorio da je potpora njemu šest puta veća. od Kujundžićeve

Na pitanje imali li potporu Milanovića pošto je predsjednik Vlade u emisiji "Javna stvar", komentirajući njegove ideje o ustavnim promjenama, rekao kako ne možemo svakih deset godina imati ustavne reforme, predsjednik Josipović je odgovorio da je premijer jučer potpisao njegovu kandidaturu te da to sve govori o potpori. U vezi s ustavnim promjenama, rekao je da su institucionalne promjene preduvjet bilo kakvim ozbiljnim gospodarskim reformama. Vjeruje da će se u raspravi, najprije u preliminarnoj fazi, a zatim i u Hrvatskom saboru, postići jedinstvo o tom pitanju. Josipović je rekao kako je svjestan da je kampanja u tijeku te da njegovi oponenti kritiziraju njegov koncept, ali, dodao je, kada završi priča s izborima, uvjeren je da će gotovo sve političke snage razumjeti u čemu je bit tih promjena.

Josipović je posjet Varaždinskoj županiji nastavio obilaskom tvrtke 'Ytres' u kneginečkoj poduzetničkoj zoni i poslovnog sustava Vindije u Varaždinu.

Nakon toga gostuje na lokalnoj televiziji i družit će se s građanima, a u 18 sati na Sveučilištu Sjever održat će predavanje 'Novi ustav – temelj druge Republike'.