SJEĆANJE NA ŠKOLSKE DANE

Josipović: Bio sam neumoran!

06.09.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je prvog dana nove školske godine obišao osnovnu školu Izidora Kršnjavoga i prisjetio se svog prvog dana škole

'Sjećam se svog prvog dana škole, kako ne bih. Mama me ostavila u razredu s učiteljicama i bio mi je to jako lijep dan u životu. Nosile su se kute tada, a danas kada sretnem kolege s kojima sam išao u prvi razred, još uvijek imaju iste izraze lica i nisu se puno promijenili', rekao je predsjednik Ivo Josipović pri posjetu osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga u Zagrebu.

Josipović kaže da se kao dijete u školi nije ničega posebno bojao, a omiljeni predmet budućem pravniku i glazbeniku bio je - tjelesni: 'Igrao se nogomet na školskom dvorištu i tu sam bio neumoran. Nisam imao najgori predmet, u svemu sam imao najbolje ocjene.'

Učenicima je poručio da njihov uspjeh u životu ovisi o količini znanja koje budu usvojili kroz školovanje: 'Mi ulazimo u vrijeme kad će znanje biti sve važnije, ali važna je, osim znanja, i odgojna komponenta. Nadam se da će steći i moralne društvene vrijednosti u školama kojima će se moći ponositi.

JOSIPOVIĆ O OBRAZOVANJU SA SINDIKATIMA UČITELJA

U Uredu predsjednika Josipović se sastao s predstavnicima sindikata obrazovanja, s kojima je razgovarao o trenutnom stanju obrazovanja u zemlji.

'Današnji dan je poseban dan jer je nova generacija prvi put ušla u školske klupe. Istaknuo bih kako je obrazovanje jedan od temelja napretka i moramo učiniti sve da naši klinci dobiju obrazovanje primjereno 21. stoljeću i da klince usmjeravamo prema zanimanjima koja su potrebna u društvu', rekao je Josipović.

Kaže da je sa sindikatima, osim o problemima hrvatskog obrazovnog sustava, razgovarao i o predanom radu učitelja koji i uz male plaće djeci pružaju najbolje što mogu.

'Razgovarali smo i o aktualnim problemima jer su i učitelji u sindikalnom pokretu oko refereduma i kolektivnih ugovora. Ono što sam čuo jest da su spremni da se nađe rješenje. Kako će se na kraju dogovoriti, to ovisi o njihovim daljnjim razgovorima', ustvrdio je Josipović.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić kazao je da su predsjednika upoznali s problemima u školstvu, kojih ima dosta.

Najveći je problem, ustvrdio je Laktašić, u glavama onih koji donose odluke o obrazovanju i ulaganju u njega i to zato što se vrlo često događa da su riječi jedno, a djela drugo. 'Naš obrazovni sustav nije toliko loš, ali bi mogao biti i bolji, a za to je potrebno ulaganje u obrazovanje kao najisplativije ulaganje.'