POTRAGA ZA ALAVANJOM

Još jedna optužnica za ratni zločin u Borovom Selu

07.01.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila u Borovu Selu 1991. godine, osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je na osječkome Županijskom sudu optužnicu protiv Radenka Alavanje, koji nije dostupan hrvatskim državnim tijelima, izvijestio je Županijsko državno odvjetništvo ne navodeći ime okrivljenika

U priopćenju za javnost navodi se kako se 52-godišnji okrivljenik tereti da je od 18. do 22. studenoga 1991. u Borovu Selu tijekom oružanih napada JNA i paravojnih postrojba pobunjenog dijela srpskog stanovništva na Republiku Hrvatsku, kao zapovjednik Štaba teritorijalne obrane Borova Sela bio odgovoran za poštovanje normi međunarodnoga ratnoga i humanitarnog prava.

Optužnica ga tereti da je nakon okupacije Vukovara i dovoženja većeg broja civila u Osnovnu školu Božidara Maslarića znao da njemu podređeni pripadnici Teritorijalne obrane nisu upoznati s tim normama i da protivno njima provode fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenih civila, da im oduzimaju novac i druge vrijednosti, da ih odvode na nezakonita ispitivanja, nanose im ozljede i ubijaju ih. Optužen je da ništa nije učinio da se ti nezakoniti postupci spriječe i kazne, čime ih je odobravao.

Optužnica okrivljenika tereti da je u takvim postupcima ubijeno 15 civila te bačeno u Dunav, a još 21 civil odveden je iz škole u nepoznatom smjeru, nakon čega im se gubi svaki trag.

Tereti ga se da je još 31 civil bio izvrgnut nezakonitom ispitivanju, pri čemu su psihički i fizički zlostavljani, a nakon toga odvezeni autobusima. Dvoje civila zlostavljano je prilikom ispitivanja, a nakon toga predano je pripadnicima JNA i Tetitorijalne obrane, koji su ih ubili.

Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Protiv njega je određen pritvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno djelo, a za njim je raspisana tjeralica.