nova komplikacija

Johnson od kraljice traži suspenziju parlamenta samo nekoliko tjedana prije roka za Brexit

28.08.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Britanska Vlada, pod vodstvom premijera Borisa Johnsona zatražila je od kraljice Elizabete II. da suspendira parlament, i to nekoliko dana nakon što se zastupnici u rujnu vrate u klupe i samo nekoliko tjedana prije roka za dogovor o Brexitu, javlja BBC

Boris Johnson poručio je da bi se Kraljičin govor, koji inače označava početak parlamentarne sjednice i u kojem monarh u unaprijed pripremljenom govoru od strane Vlade naznačuje glavne političke smjernice za novo parlamentarno zasjedanje, održao 14. listopada, nakon raspuštanja parlamenta.

Prijevremenim raspuštanjem Donjeg doma britanskog parlamenta, Johnson bi osigurao da zastupnici nemaju dovoljno vremena usvojiti zakon kojim bi se vladi onemogućilo da 31. listopada izađe iz EU bez sporazuma.

Torijevac Dominic Grieve potez je nazvao nečuvenim i upozorio da bi to moglo dovesti do glasovanja o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu. 'Ova vlada će pasti', rekao je Grieve.

Međutim, Johnson je odbacio optužbe da želi raspustiti parlament kako bi progurao Brexit bez sporazuma. Tvrdi kako ne želi čekati Brexit kako bi krenuo s novim zakonodavnim inicijativama.

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Suspenzija parlamenta, odnosno prorogacija nije nepoznat pojam i već ranije se našla pod kritikama, jer mnogi smatraju da onemogućuje zastupnike da imaju svoju demokratsku ulogu u Brexitu.

Prorogacija, odnosno suspenzija parlamenta nije isto kao raspuštanje parlamenta. Suspenzija se događa uglavnom jednom godišnje i to kada završava godišnje zasjedanje parlamenta. Od trenutka suspenzije do novog zasjedanja ne održavaju se rasprave ni glasanje, a zastupnici zadržavaju svoje pozicije do nove sjednice. Kod raspuštanja parlamenta zastupnici odlaze sa svojih pozicija kako bi sudjelovali u kampanji za izbore.

Britanski parlament ponovno kreće s radom 3. rujna, a očekivalo se da će zasjedati dva tjedna prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. U pravilu se parlament nakon tog perioda ponovno sastaje početkom listopada.

Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.

'Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora', napisala je na svom Twitter profilu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o 'mračnom danu za britansku demokraciju'.