nezadovoljstvo

Corbyn: Brexit bez dogovora ostavlja Britaniju na (ne)milost Trumpu

27.08.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn poručio je u utorak da bi Brexit bez dogovora ostavio Veliku Britaniju na milost i nemilost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i američkim korporacijama, piše BBC

Brexit bez sporazuma 'neće vratiti suverenitet, ostavit će nas na milost i nemilost Trumpu i velikim američkim korporacijama, koje bi sve dale da stave svoje zube na naš NHS (zdravstveni sustav) i da potpišu smrtnu presudu našoj industriji čelika te da unište naše standarde za hranu i zaštitu životinja', napisao je Corbyn u Independentu.

Boris Johnson je u ponedjeljak rekao da je 'malo optimističniji' u pogledu sklapanja novog sporazuma o Brexitu s Europskom unijom.

Corbyn će se u utorak susreti s stranačkim čelnicima kako bi raspravili mogućnost izbjegavanja Brexita bez sporazuma i zaustavili tu 'katastrofu'.

Na sastanku bi trebali biti Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalni demokati, Change UK, Plaid Cymru i Zeleni.

Vođa laburista želi pokrenuti glasanje o povjerenju Johnsonovoj vladi kada se, nakon ljetne stanke, sazove parlament.

Corbyn se nada da će postati privremeni premijer i zatražiti produžetak zadanog roka za napuštanje Europske unije (31. listopada), kako bi izbjegao Brexit bez dogovora i nakon toga raspisao izbore.

Upitan na kraju summita G7 o mogućnosti da parlament spriječi napuštanje EU-a 31. listopada, Johnson je odgovorio kako 'misli da je posao svih u parlamentu da se ta stvar (brexit) napravi'.

Laburistički vođa je pak rekao da vjeruje kako su rezultate referenduma o članstvu u Europskoj uniji zloupotrijebili oni koji žele 'bankarski brexit'.

'Kaos i nesigurnost uzrokovani Brexitom bez sporazuma potencijalni su rudnik zlata za špekulante koji se klade protiv funte', ustvrdio je Corbyn.

On je istaknuo i da konzervativci žele smanjiti prava radnika i potkopati zaštitu potrošača, kao i srezati poreze bankarima i regulativu koja im onemogućava da zloupotrebljavaju svoje moći.

'Sve Corbynove ponude su kaos, odgode i nesigurnost', rekao je glavni tajnik konzervativaca James Cleverly, odgovarajući na Corbynove riječi iz Independenta.

'Alternativa Brexitu je Jeremy Corbyn u Downing Streetu, čovjek koji će uništiti našu ekonomiju, razoriti Uniju, blag je prema kriminalu i neće se založiti za Britaniju', kazao je.

Samo Johnson i konzervativci mogu biti vođe potrebne za provedbu Brexita 31. listopada, kazao je.