Neočekivane žrtve rata

Je li konačno došao kraj vladavini ukrajinskih oligarha? Zbog rata su izgubili milijarde, a s njima i političku moć

05.01.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Bogati ukrajinski biznismeni desetljećima su imali ogroman ekonomski i politički utjecaj u svojoj zemlji. U Ukrajini, jednoj od najkorumpiranijih država svijeta, desetak njih imalo je kontrolu nad medijima, rudnicima, bankama, trgovinama, farmama i nekretninama. No ruska invazija na ovu zemlju promijenila je sudbinu ukrajinskih oligarha

Od veljače prošle godine ukrajinski oligarsi izgubili su milijarde u prihodima, a s novčanikom se smanjio i njihov politički utjecaj. Tako je velebna tvornica željeza i čelika Azovstalj u vlasništvu najbogatijeg od njih sada u ruševinama, obradive površine stoje prazne i prepune su mina, tvornice ne rade zbog prekida u opskrbi strujom, a pomorski izvoz je smanjen.

Volodimir Zelenski, koji je 2019. postao predsjednik Ukrajine, i prije rata pokušao je smanjiti politički utjecaj oligarha promovirajući zakon o deoligarhizaciji, a rat mu je barem u tom pogledu dao vjetar u leđa. Više mu nije potrebna njihova financijska i politička potpora, a nova pipa sa Zapada otvara se jačanjem vladavine prava u toj zemlji – manje je korupcije, a više potpore sa Zapada, piše Politico. Evo što je ruska invazija napravila najmoćnijim ljudima Ukrajine.

Ahmetov izgubio više od dvije trećine bogatstva

Najbogatiji čovjek u Ukrajini, tzv. Kralj Donbasa, pedesetšestogodišnji je Rinat Ahmetov, a rat u Ukrajini koštao ga je više od dvije trećine bogatstva te je ono od veljače do prosinca 2021. palo s 13,7 na 4,3 milijarde dolara. Njegov metalurški konglomerat Metinvest, okosnica njegova poslovnog carstva, izgubio je dva velika pogona. Čeličanu Azovstalj i željezaru Iljič ruske su snage pretvorile u hrpe ruševina tijekom napada na Mariupolj. Pored toga, banke, elektrane, farme i rudarska i prerađivačka postrojenja u njegovu vlasništvu su ili oštećeni ili su ih zaplijenili Rusi. Njegove tvrtke su tijekom rata osigurale više od 100 milijuna dolara pomoći u vidu pancirki, materijala za izgradnju obrambenih sustava, vojnih vozila, hrane i lijekova.

Zelenski ga je 2021. optužio za pokušaj državnog udara, što je on oštro demantirao. Zbog velike pomoći ukrajinskom narodu, ali i zbog činjenice da se u međuvremenu odrekao medijske licencije nad jednim od najutjecajnijih televizijskih kanala, što je Zelenski pozdravio, još uvijek ima potporu tamošnjeg društva. Kako piše BBC, vlasnik je i jednog od najboljih ukrajinskih nogometnih klubova, Šahtara iz Donecka.

Pinčuk prošao nešto bolje od drugih oligarha

Viktor Pinčuk je do rujna prošle godine potrošio više od 45 milijuna dolara na potporu ukrajinskoj vojsci. U prvim tjednima rata, kad su se ruske trupe približavale Kijevu, medicinsko osoblje bilo je stacionirano u njegovoj vili u predgrađu glavnog grada. On je u ratu prošao nešto bolje od ostalih oligarha te mu je bogatstvo palo s 2,6 na dvije milijarde dolara. Njegova tvornica čeličnih cijevi i željezničke pruge Interpipe nije prošla neokrznuto, ali, kako kažu iz ukrajinske konzultantske kuće Concorde Capital, nije riječ ni o katastrofalnoj situaciji. Interpipe nije mogao kao prije izvoziti svoje proizvode morskim putem, a tu su i problemi s logistikom i porastom cijena energenata.

Porošenko pao ispod milijarde dolara

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prije rata bio je optužen za veleizdaju i poticanje terorizma u Ukrajini. Prema optužnici je navodno prilikom uvoza davao prednost ugljenu iz područja Donbasa, pod kontrolom proruskih pobunjenika, umjesto onome proizvedenom u Južnoj Africi. Država mu je potom zaplijenila dio imovine.

No nakon invazije na Ukrajinu TV postaje u njegovu vlasništvu manje su kritizirale Zelenskog. U jednom intervjuu je istaknuo kako on i Zelenski više nisu oporbeni vođe, nego vojnici i da do njihove pobjede u ratu neće nikoga kritizirati. Njegove tvrtke potrošile su više od 46 milijuna dolara na pomoć oružanim snagama. Bogatstvo mu je od veljače do prosinca smanjeno s 1,6 milijardi na 700 milijuna dolara.

Kolomojski ostao bez 800 milijuna dolara

Igor Kolomojski smatrao se glavnim medijskim pokroviteljem Zelenskog tijekom predsjedničkih izbora 2019., no bliskost sa sadašnjim ukrajinskim predsjednikom nije ga spasila od problema. Američko ministarstvo pravosuđa optužilo ga je za pranje novca u SAD-u, što on negira. Okosnicu njegova poslovnog carstva, Privatbank, ukrajinske vlasti su zaplijenile prije sedam godina, nakon što su regulatori češljajući banku otkrili da u njoj nedostaje pet milijardi dolara.

U srpnju se Zelenski navodno zalagao za to da se Kolomojskom oduzme ukrajinsko državljanstvo jer pored njega ima i izraelsku i ciparsku putovnicu. U studenom su se pak ukrajinske vlasti pozvale na ratne zakone kako bi preuzele kontrolu nad vodećom nacionalnom energetskom tvrtkom Ukrnafta, a koja je u njegovu djelomičnom vlasništvu. Od početka rata u Ukrajini bogatstvo mu se smanjilo s 1,8 milijardi na milijardu dolara.

Medvedčukovo imovinsko stanje nepoznato

Prije rata Viktor Medvedčuk je bio najutjecajniji proruski oligarh u Ukrajini, a Putin je navodno kum njegovoj kćeri. Njegovo ime smo češće imali priliku čuti i u našoj javnosti u ožujku prošle godine, kad mu je zaplijenjena 200 milijuna vrijedna jahta Royal Romance u riječkoj luci, a prodat će se u ime ukrajinskog naroda.

Prije nego što se rasplamsao rat u Ukrajini Medvedčuk je bio uhićen te je bio pod istragom zbog moguće veleizdaje zbog suradnje s Rusijom na ilegalnom vađenju plina iz Crnog mora i opskrbe regije Donbas, pod kontrolom proruskih pobunjenika, ugljenom. Pokušao je pobjeći iz pritvora, ali je ponovno uhićen dok je pokušavao napustiti zemlju prerušen u dragovoljca. U rujnu je pušten u razmjeni za ukrajinske ratne zarobljenike, a njegovo trenutačno boravište nije poznato. Prije rata bio je 'težak' 620 milijuna dolara, a sadašnje stanje njegova bogatstva također nije poznato.