ODLUKA NA ČAČIĆU I LINIĆU

Jadranska ulaganja i More Trogir bore se za Brodotrogir

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 12.07.2012 14:13
  • Objavljeno 12.07.2012 u 12:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jadranska ulaganja i More Trogir poslali su samoinicijativno ponude za preuzimanje Brodotrogira te se iskristalizirali kao najizgledniji kandidati za nove vlasnike tog škvera, zbog čega je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o posebnom načinu raspolaganja dionicama tog brodogradilišta iz državnog portfelja

Nakon što su Jadranska ulaganja d.o.o. (u vlasništvu Danka Končara) i More Trogir d.o.o. (vlasnik Slobodan Ljubičić) u lipnju doradili ponude i precizirali opseg jamstava za kupnju 1,7 milijuna dionica Brodotrogira nominalne vrijednosti 117,7 milijuna kuna, Vlada je donijela odluku da se kreće u detaljniju analizu ponuda nakon koje bi se trebao naći novi vlasnik trogirskog škvera.

Svju ponudu je, mimo natječaja, poslala i tvrtka Nesma Holding iz Saudijske Arabije, no, rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić, nakon uvida u stanje društva ta tvrtka je e-mailom povukla svoju ponudu.

'Zatražili smo 10. srpnja od Jadranskog ulaganja i More Trogira da ponovno pošalju dokumentaciju i sada kao Vlada možemo krenuti u odlučivanje. Imali smo zakonsku mogućnost sami odlučiti tko će kupiti brodogradilište, ali mislimo da je bolje provesti postupak procjene jer je to transparentnije i kvalitetnije rješenje. Za provedbu zadužujemo Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i AUDIO da predlože odabir', rekao je Čačić.

Kako doznajemo iz Ministarstva gospodarstva, sve tri tvrtke poslale su svoje ponude samoinicijativno, bez raspisivanja javnog natječaja, što je zakonski dopušteno dok se poštuju s Europskom unijom ispregovarane stavke o restrukturiranju.

Tvrtka Jadranska ulaganja poslala je plan restrukturiranja identičan onome iz javnog natječaja iz 2010. godine, uz različite iznose bankarskih i korporativnih jamstava. More Trogir poslalo je, uz jamstva, sasvim drugačiji plan restrukturiranja koji sada ministarstva moraju detaljno pročešljati kako bi se uvjerili da poštuju pravila Europske komisije. Ako Vlada prihvati jednu od ponuda, a kako doznajemo, velika je mogućnost da će se to dogoditi, plan restrukturiranja u svakom slučaju prije potpisivanja ugovora mora u AZTN i Europsku komisiju na 'blagoslov'.

Tako je privatizacija Brodosplita u samoj završnici, čeka se formalno pismo iz EK, te se u Ministarstvu gospodarstva nadaju da će ugovor biti potpisan do kraja ljeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi