jedina tema sjednice

Ustavni sud izvanredno raspravlja o Milanovićevu angažmanu na izborima

19.04.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema angažman predsjednika RH Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima

Ustavni sud upravo održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića, doznaje reporterka N1 televizije Nataša Božić Šarić.

'Raspravlja se o tome na koji se način predsjednik Milanović angažirao i predizborno i postizborno', rekla je Božić Šarić u javljanju uživo.

Iako nije poznat točan povod zbog kojeg je Ustavni sud odlučio raspravljati o Milanoviću, jedan od mogućih razloga mogla bi biti njegova navodna uloga u sastavljanju parlamentarne većine. Naime jučer je premijer Andrej Plenković izjavio da Milanović zove druge sudionike izbora koji su osvojili mandate i da im obećava svašta ako podrže njegovu vladu, što bi moglo biti u suprotnosti s upozorenjem koje je Ustavni sud izrekao Milanoviću prije službenog početka izborne kampanje.

'Milanović je odabirom srijede oštetio naš BDP, napravio političku protuustavnu diverziju, grubo povrijedio svoje ovlasti, svi koji ga podržavaju krše Ustav, a ta njegova diverzija je potpuno propala. Evo sad zove ljude okolo, pa oni mene zovu i to mi kažu. On njih zove i laže. Ne vjerujte mu', rekao je Plenković u četvrtak u Bruxellesu.

Moguće je i da je reakciju Ustavnog suda izazvao intervju potpredsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, a on je, iako je demantirao da Milanović sudjeluje u pregovorima o sastavljanju većine, rekao da bi on trebao skupiti dio mandata podrške za svoju vladu.

'Određeni broj mandata predat ćemo predsjedniku Republike. Hoće li on uspjeti skupiti ostatak, to ćemo vidjeti. Razgovaramo s određenim blokom političkih stranaka, od kojih ćemo u jednom trenutku vjerojatno skupiti potpise. Nominalno smo počeli skupljati potpise, o tome se razgovara', objasnio je Hajdaš Dončić za Novu TV u četvrtak.

Konferencija za medije u 13.45

Iz Ustavnog suda je stigao poziv medijima u kojem piše da će se u 13.45 održati konferencija za medije, na kojoj će 'predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović govoriti o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja ove godine.

  • +13
Ilustrativna galerija/Zoran Milanović u Koprivnici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Podsjetimo, Ustavni sud je 18. ožujka donio upozorenje u slučaju potencijalne kandidature Milanovića na izborima te zaključio da on ne može biti kandidat na listi na izborima, ali ni kandidat za premijera bez prethodnog podnošenja ostavke na dužnost predsjednika RH. Od 11 sudaca Ustavnog suda, devet ih je glasalo za ovu odluku, a suci Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović bili su protiv.

'Na temelju članka 125. Ustava, Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud je razmotrio i izjave predsjednika da će ostati kandidat za premijera. Ustavni sud je dužan pravodobno upozoriti sva tijela, kao i sve sudionike, na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Predsjednik RH predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, odgovara za obranu neovisnosti. Predsjednik RH je vrhovni zapovjednik, raspisuje izbore te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine zastupnika. Članak 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i ne može sudjelovati u izbornim aktivnostima neke stranke i to isključuje da može biti kandidat na listi ili biti kandidat za predsjednika Vlade. Kandidiranje predsjednika RH te isticanje njega kao kandidata za premijera nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima', poručio je tada predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pojasnio je da ako Milanović inzistira na tome da bude kandidat na listi ili kandidat za premijera, mora podnijeti ostavku.

'Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora. Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje, odnosno ponašanje predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu', kazao je tada Šeparović.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upitan što ako se Milanović ogluši na upozorenje, Šeparović je kazao: 'Ustavni sud je jamac stabilnosti. Očekujem od odgovornih osoba da poštuju odluke Ustavnog suda. Ako ih ne budu poštivali, ne želim to prejudicirati. Ako utvrdimo da postupaju protivno Ustavu, koristit ćemo se svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji. Siguran sam da do toga neće doći. Ova odluka ne sprečava predsjednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjednik RH. Ali ono što je od petka radio više ne smije.'

Na pitanje što Milanović smije, a što ne smije raditi, Šeparović je još jednom pojasnio da ne može biti kandidat na listi niti da može aktivno nastupati kao kandidat za premijera. SDP kao stranka, poručio je, može izreći tko će biti kandidat, ali on ne smije djelatno sudjelovati u kampanji. 'SDP ga ne može pozivati na skupove i on djelovati u kampanji kao premijerski kandidat. Može to u budućnosti, ali ne sada', dodao je.

Upitan može li Milanović biti mandatar nakon izbora, poručio je: 'Ako se bude ponašao sukladno Ustavu i zakonu, za to nema zapreke.'

'Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje, predsjednik RH je kršio Ustav. Da bi odgovarao za kršenje Ustava, moraju se ispuniti dva uvjeta - da Sabor dvotrećinski predloži opoziv i da Ustavni sud dvotrećinskom većinom tako odluči. Nadam se da ni do kakvih drugih opcija neće trebati uopće doći te da će se Milanović i SDP pridržavati Ustava i ovog upozorenja', poručio je Šeparović 18. ožujka.

>>> Upozorenje Ustavnog suda predsjedniku RH Zoranu Milanoviću pročitajte u dokumentu u nastavku: