iz bruxellesa

Plenković: Milanović zove partnere okolo i laže. Ne vjerujte mu!

18.04.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Dan nakon izbora premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća te je komentirao relativnu pobjedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a obratio se medijima drugog dana sjednice Europskog vijeća u Bruxellesu, a dan nakon relativne pobjede na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

'Nije točno da smo dobili manje glasova nego na prošlim izborima, dobili smo više od stotinu tisuća glasova više. Kolege su mi tu čestitali i žele da što prije oformimo novu Vladu i nastavimo rad na jačanju Hrvatske', rekao je Plenković.

'Pobjeda je ostvarena na enormnoj izlaznosti, čime smo anulirali tezu da pobjeđujemo samo kad je mala izlaznost. Proklizilo nam je nekoliko mandata, ali to je tako, nekad koji glas više ili manje odluči o mandatu više. Milanović je odabirom srijede oštetio naš BDP, napravio političku protuustavnu diverziju, grubo povrijedio svoje ovlasti, svi koji ga podržavaju krše Ustav, a ta njegova diverzija je potpuno propala. Evo sad zove ljude okolo, pa oni mene zovu i to mi kažu. On njih zove i laže. Ne vjerujte mu', rekao je Plenković. Apsolutno isključeni za pregovore su, kaže Plenković, oni koji su podržavali Milanovića.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Nakon što su se zatvorila birališta, baš nitko od tih ljudi nije nam čestitao na pobjedi. To su valjda naučili od Milanovića. Uče od njega sve najgore', rekao je Plenković. Pozvao je sve političke aktere da 'spuste ton' i da se ponašaju kao svi akteri u drugim demokracijama kad se izbori završe.

'Onda se smanji ton, čestita se pobjedniku i ide se dalje', rekao je Plenković i dodao da je on čestitao i onima koji su jučer izgubili.

'Ali baš da nitko od njih ne može reći 'čestitam', to je i pitanje kućnog odgoja', rekao je Plenković.

Eventualna koalicija s Domovinskim pokretom, kaže Plenković, ne bi odvela HDZ udesno jer je Franjo Tuđman stranku postavio na poziciju na kojoj je, 'a to nije uza zid'. Poručio je da će razgovarati s onima koji su spremni ozbiljno razgovarati. Oko manjinske vlade koju zagovara Možemo, Plenković je rekao da nema šanse da je manjina složi.

  • +5
Slavlje u HDZ-u Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Da nije bilo proklizavanja ovih par mandata, Vlada bi bila složena jučer, a potpisi doneseni danas', rekao je Plenković i dodao da narod nije dao poraženima mogućnost da sastavljaju Vladu.

'Imali ste šansu, pogriješili ste, kršili ste Ustav, govorili da Hrvatsku treba spasiti, ne treba Hrvatsku ni od čega spašavati... prestanite govoriti besmislice', rekao je Plenković i dodao da Hrvatsku treba samo spasiti od 'kršitelja Ustava', odnosno predsjednika RH Zorana Milanovića.

Odlazak 30 ministara iz njegove vlade nazvao je spinom i naglasio da se njegova vlada bori protiv korupcije.

'Jedna je retorika prije izbora, ali kad izbori završe, podvlači se crta i vidi se s kim se može razgovarati, to tako funkcionira u demokracijama', rekao je Plenković.

'Ne znam', odgovorio je Plenković na pitanje mogu li se očekivati raniji predsjednički izbori.