tportal analizira

Idući koraci Ustavnog suda: Jedan scenarij teško da ćemo vidjeti

02.04.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Izborna kampanja, definitivno najneobičnija u novijoj hrvatskoj povijesti, i službeno je započela stranačkim skupovima, oglašavanjem i javnim sučeljavanjima kandidata na izborima. Predsjednik Zoran Milanović nastavio je po starome pa i dalje ne govori da je kandidat - što doista i nije - ali svejedno otvoreno daje do znanja da je 'budući premijer'. Ustavni sud zasad šuti

Nakon 'upozorenja' koje su izdali samom Milanoviću i SDP-u, u javnosti konsenzusom proglašenog izuzetno oštrim ili i krajnje nejasnim i neodređenim, u zraku je ostala lebdjeti prijetnja da ta institucija ima na raspolaganju brojne alate sve do poništenja odluke o raspisivanju izbora, poništenja izbornih lista ili samih rezultata izbora te da će 'reagirati' ako procijeni da je to potrebno.

SDP i njegovi koalicijski partneri zasad se drže disciplinirano i ne spominju 'onoga koji se ne smije spomenuti', no učinak Milanovićeve najave kandidature i njegovih svakodnevnih istupa je očit. Sam predsjednik države upozorenje Ustavnog suda krši u rukavicama, ali prešao je i u protunapad pa je uz salve uvreda iznio i prijedlog da se ova institucija de facto ukine 'jer ovakva kakva je danas Hrvatskoj ne treba'.

Na mogućnost da se poništi odluka o raspisivanju izbora, najavio je, reagirao bi novim raspisivanjem, a opciju po kojoj bi se čak poništili izborni rezultati ocijenio državnim udarom.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U javnosti se spekulira o mogućim idućim koracima Ustavnog suda, pa je politolog Berto Šalaj za Hrvatski radio kazao da bi se on 'morao odvažiti na vrlo hrabar potez, a to je da poništi odluku o raspisivanju izbora'.

'Time bismo ušli u razdoblje velike političke i ustavne krize. U krajnjoj liniji, predsjednik je onda opet na potezu, on raspisuje nove izbore. Ova situacija, da Ustavni sud poništi rezultate već održanih izbora, po mom sudu, nešto je što ćemo teško vidjeti. Morale bi se tu dogoditi tijekom izbornog procesa, izbornog dana, ogromne nepravilnosti da se Ustavni sud odluči na taj potez. To ne očekujem', rekao je Šalaj.

Kandidatkinja stranke Možemo! Sandra Benčić još jednom je pozvala Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud da se očituju o regularnosti izborne kampanje i izbora. 'Nikako se ne može dozvoliti da se naknadno, nakon objave rezultata, ide u smjeru poništavanja izbora - ako nešto ne valja, neka kažu sad ili šute zauvijek', kazala je Benčić.

'Drže se u pozadini'

Politički analitičar Žarko Puhovski slaže se da se radi o razumnom stavu, premda je točno i to da Ustavni sud nema obvezu uvažavati zahtjeve sudionika postupka koji kontrolira.

'No vjerujem da će možda izreći kakvu opomenu i doista ne očekujem radikalne poteze poput poništenja izbora. A za poništenje odluke o raspisivanju, odnosno samog datuma njihovog održavanja, sada je ionako prekasno', kaže Puhovski za tportal.

'Potpuno je jasno da bi poništenje samih izbornih rezultata izazvalo apsolutni politički skandal, neovisno o razini pravne argumentacije koja bi to pratila. Morala bi se dogoditi doista fundamentalna povreda prava, a ne čini mi se da je to trenutno na djelu', dodaje on.

Puhovski smatra da se Milanović ipak uplašio upozorenja Ustavnog suda i posljednjih dana nastupa neusporedivo pristojnije nego ranije, odnosno da 'kao malo dijete testira strpljenje svojih roditelja'. S druge strane, smatra i da je dobro da se Ustavni sud još uvijek drži u pozadini i ne reagira 'na prvu loptu jer bi time samo pojačao nervozu u javnom prostoru.

'Nema spora da je Zoran Milanović već utjecao na ishod izbora, doduše izvansistemski, ali posredstvom legitimnog sudionika, dakle SDP-a. No ljevica se time upropaštava i čini mi se da su ovi izbori pokop SDP-a čak i u slučaju da na njima pobijede, što je pojavom Milanovića postalo moguće', dodaje sugovornik tportala.

On primjećuje da u trenutnoj kampanji - 'potpuno suprotno dosadašnjoj hrvatskoj tradiciji' - HDZ nastupa razumno i igra na racionalnost, a ljevica ide na emocije - no to će joj, smatra Puhovski, nanijeti dugoročnu štetu jer se gubi njena racionalna osnova.

Aktivni Milanović

Komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić podsjeća da je Ustavni sud izdao tek upozorenje, a ne i jasne naloge za ponašanje u kampanji, i to isključivo Milanoviću i SDP-u - a ne i drugim akterima ili medijima koji predsjednika države danas tretiraju kao legitimnog kandidata. Na koncu, kaže Trogrlić, upravo je Milanović najaktivniji u predstavljanju predizbornog programa lijeve koalicije.

'Apsolutno se ništa nije promijenilo osim što se Milanović ne nalazi na izbornom listiću ili na plakatima - ali na njima se, recimo, nalazi slogan 'Rijeke pravde', koji je upravo on predstavio. Nakon prvog, ali žestokog istupa, Ustavni sud nije se oglašavao, no bilo bi dobro da se očituje - i to svakako prije održavanja samih izbora. Prijedlog Sandre Benčić apsolutno je racionalan', kaže Trogrlić za tportal.

'Njihova reakcija ne smije ovisiti o ishodu izbora jer bi to dramatično narušilo povjerenje u institucije i otvorilo prostor za dodatno srozavanje ugleda i etiketiranje Ustavnog suda. Milanović uspješno stvara percepciju da će oni poništiti izbore ako HDZ ne pobijedi, odnosno da će šutjeti ako ta stranka uspije na izborima. Ustavni sud može mu doskočiti samo tako da reagira unaprijed - ako uopće planira reagirati', zaključuje Trogrlić.