čeka se reakcija

Italija je prva uvela obavezno testiranje za putnike iz Kine. Prijeti li Europi novi val koronavirusa?

30.12.2022 u 18:28

Bionic
Reading

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u Kini, Italija se prva odlučila na 'drastičnije' mjere i na uvođenje obaveznog testiranja na koronavirus za sve putnike iz Kine. Sada se postavlja pitanje kako će se Europa postaviti prema bujanju virusa u Kini jer zajedničke europske reakcije zasad nema

Europsko stručno tijelo za zarazne bolesti, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), označilo je preglede i mjere za putnike koji dolaze iz Kine kao 'neopravdane', nakon što je Italija uvela obvezno testiranje. Dok je Europa u stanju pripravnosti zbog još jednog mogućeg porasta slučajeva koronavirusa nakon što je Kina olabavila svoja ograničenja, ostatak EU se za sada odbija pridružiti Italiji u uvođenju mjera putovanja. Osim toga, europski stručnjaci za zarazne bolesti predstavili su nekoliko razloga zašto se ne treba bojati porasta slučajeva u Kini i zašto bi, zapravo, pristup Italije mogao biti štetan.

Unatoč tome, neki čelnici EU-a razmišljaju o novim mjerama za suzbijanje potencijalnih infekcija iz Kine. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da je od vlade zatražio 'odgovarajuće mjere' za zaštitu ljudi, prenosi Le Figaro. Međutim, u četvrtak je talijanska premijerka Giorgia Meloni potvrdila da Italija još nije identificirala nikakve zabrinjavajuće mutacije u virusu kojeg su donijeli putnici iz Kine, a svi uzorci koji su dosad sekvencirani povezani su s dugo dominantnim omikron sojem. Dakle, predstavlja li kineski val koronavirusa veliku prijetnju Europi? Jesu li mjere vezane za putovanja razborite ili su politički pretjerane? Politico je raščlanio dosad poznate podatke.

  • +15
Testiranje kineskih putnika u zračnoj luci u Milanu Izvor: Profimedia / Autor: Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prijeti li u cijeloj EU povratak ograničenja i epidemioloških mjera?

Ne. Barem ne sada. Ministri iz 27 članica Europske unije, kao i zemalja Europskog gospodarskog prostora, u četvrtak nisu dali nikakve naznake da će se to uskoro dogoditi. Na sastanku s Europskom komisijom, ECDC-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), pod krinkom Odbora za zdravstvenu sigurnost EU-a, razgovarali su o tome koje su mjere potrebne kako bi se spriječila nova covid kriza. A odgovor je, za sada - da će se razgovori nastaviti. Čitaj: nema akcije.

'Koordinacija nacionalnih odgovora na ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju je ključna', objavila je na Twitteru Direkcija za zdravstvo Europske komisije DG SANTE nakon sastanka iza zatvorenih vrata. 'Moramo djelovati zajedno i nastavit ćemo naše razgovore.' Glasnogovornik Komisije dodao je u izjavi da će Komisija 'nastaviti olakšavati rasprave između država članica i biti spremna sazvati daljnje sastanke ako bude potrebno'. ECDC je zauzeo mnogo oštriji stav.

'Procjene su pokazale da epidemiološke mjere u slučaju putovanja mogu biti korisne i opravdane unutar deset do 14 dana. Znači odmah na početku pandemije ili nakon pojave nove varijante. S druge strane, dugotrajne mjere u slučaju putovanja mogu imati neželjene negativne posljedice', poručili su za Politico iz ECDC-a, aludirajući na štetan utjecaj na ekonomiju te diskriminaciju.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja covid mjera Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Hoće li kineski val koronavirusa uzrokovati novi porast slučajeva u Europi?

Vjerojatno ne. To je zato što Kina kaska iza globalne krivulje covida kada su u pitanju nove varijante.

'Budući da su aktualne kineske varijante postojale i nestale u ostatku svijeta, prijetnja povratka ovih virusa iz Kine i izazivanja valova prilično je malo vjerojatna', rekao je virolog Tom Peacock s Imperial Collegea u Londonu. Iako su te nove kineske varijante uglavnom povezane s omikron sojem, 'slabije su' u usporedbi s onim što već kruži Europom, istaknuo je virolog. Drugim riječima, varijante koje trenutno kolaju u Kini 'nisu prijetnja za imunološki odgovor građana EU/EEA', poručili su iz ECDC-a.

Osim toga, broj slučajeva koji se 'uvozi' iz Kine nizak je u usporedbi s trenutnim brojem dnevnih slučajeva u zemljama EU-a. U cijeloj europskoj regiji zabilježeno je blizu milijun novih slučajeva samo u tjednu prije Božića, rekao je glasnogovornik WHO-a za Europu, a i to je vjerojatno umanjena brojka s obzirom na slabije testiranje i nadzor.

  • +13
Epidemija koronavirusa u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Noel CELIS / AFP / Profimedia

I u Španjolskoj obavezan test za putnike iz Kine

Brzo rastući broj slučajeva koronavirusa u Kini naveo je Španjolsku da se pridruži zemljama koje su objavile dodatne zahtjeve za putnike iz Kine. Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias izjavila je u petak da će osobe koje dolaze iz Kine morati napraviti test na koronavirus prije ulaska u zemlju ili biti potpuno cijepljene. Darias nije navela točan datum kada će se ograničenja primijeniti, rekavši samo da će se o tome uskoro odlučiti.

Može li novi val koronavirusa u Kini donijeti novi opasni soj?

To je, prema francuskom virologu Brunu Lini, također malo vjerojatno. Zapravo, otišao je tako daleko da je to opisao kao 'fantaziju'. To je zato što imunološki pritisak uzrokuje razvoj virusa tako da može izbjeći antitijela.

'Ali u Kini nema imunološkog pritiska', rekao je, misleći na niske razine prethodne infekcije. Prije ovog vala samo je oko 2 posto kineske populacije bilo zaraženo koronavirusom, a oko 60 posto je cijepljeno, uglavnom kineskim Sinovacom, koje se pokazalo manje učinkovitim od mRNA cjepiva, kaže Lina. No, Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, oprezniji je.

'Ne možemo biti toliko spokojni. Znamo da je veliko širenje virusa u velikim populacijama u kojima je slaba pokrivenost cijepljenjem faktor rizika za pojavu novih varijanti koje izazivaju zabrinutost', rekao je. Kluge je ponovio poziv WHO-a na 'budnost, testiranje i sekvenciranje virusa - i, vrlo važno - transparentno dijeljenje podataka.'

'To se odnosi na sve zemlje u svim regijama', dodao je.

Je li Europa spremna nositi se s još većim brojem zaraženih koronavirusom?

Trenutno je to diskutabilno. Mnogi zdravstveni sustavi rade na rubu kapaciteta i mogućnosti, s porastom slučajeva respiratornih bolesti uključujući sezonsku gripu, RSV (Respiratorni sincicijski virus) i Strep A (streptokok), kao i covid. Ali hospitalizacije zbog koronavirusa su i dalje relativno niske.

'Zdravstveni sustavi članica EU-a trenutačno su u stanju upravljati infekcijama covida', rekao je glasnogovornik ECDC-a, ističući da europski građani imaju 'relativno visoke razine imunizacije i cijepljenja'. Ali mogu biti i više. Kluge iz WHO-a pozvao je sve 53 zemlje u europskoj regiji da 'obnove napore oko cijepljenja', dodavši da 'trenutni globalni scenarij iziskuje hitnost'. Također je pozvao zemlje da revidiraju i obnove svoje zalihe lijekova, poput antibiotika penicilina, cjepiva protiv covida i antivirusnih lijekova.

'Zalihe esencijalnih lijekova su pri kraju u europskoj regiji članica WHO-a', poručio je. Glasnogovornik WHO-a naglasio je važnost genetskog sekvencioniranja kako bi se ranije uočilo moguće opasne varijante.

'Ključno je pitanje, kao i uvijek, osigurati snažan genomski nadzor kako bismo u ranoj fazi uočili sve moguće promjene u virusu i sukladno tome modificirali naše mjere intervencije', rekao je glasnogovornik.