POZVALA VLADU u POMOĆ

Predsjednica u Splitu: 'Imate najljepši grad na svijetu i sramota je da nema obilaznicu'

29.03.2018 u 14:39

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Splitu je, nakon jednosatnog sastanka iza zatvorenih vrata s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i suradnicima, pozvala Vladu da što prije počne s izgradnjom obilaznice i rješavanjem prometnih problema tog grada

'Činjenica da je Split jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema zaobilaznicu zaista je poražavajuća za sve nas i nadam se da će se s tim poslom krenuti što prije, a potom i s nastavkom brze ceste prema Omišu jer znamo koliki se problemi stvaraju i lokalnom stanovništvu i turistima', kazala je Grabar Kitarović u zajedničkom obraćanju novinarima, na kojemu pitanja nisu bila dopuštena.

Nakon dočeka s cvijećem, pljeskom i poljupcima u zgradi gradske uprave predsjednica i gradonačelnik pretresli su sve važnije splitske projekte, kojima je ona mahom iskazala oduševljenje. Podržala je zajedničko pismo župana Blaženka Bobana i gradonačelnika četiriju gradova premijeru Plenkoviću zbog blokade 2,2 milijarde kuna vrijednih vodnih projekata u gradu i okolici, o čemu je tportal pisao prošlog tjedna.

'Veseli me entuzijazam koji vidim, zajedništvo bez obzira na političku pripadnost i volja da se stvari pokrenu s mrtve točke. To je već i započeto projektima poput sanacije Žnjana i odlagališta Karepovac, a sjednica Vlade u Splitu za mjesec dana bit će prilika da se razmotre svi bitni projekti poput tehnološkog parka Dračevac ili potrebe za povezivanjem unutar grada. Malo je poznato to da splitski aerodrom ima i veći broj putnika od zagrebačkog te da kroz gradsku luku godišnje prođe pet milijuna putnika', kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednica Grabar Kitarović u posjetu gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Već je najavljeno da će na Vladinoj sjednici u Splitu koncem travnja, neposredno uoči Dana grada, na dnevnom redu biti projekt željezničkog povezivanja aerodroma i gradske luke, rješavanje problema oko Spaladium arene i izgradnja prometne infrastrukture.

'Ugodno sam iznenađena splitskim programom i brigom za osobe s invaliditetom, socijalnim programom, stipendijama, ulaganjem u infrastrukturu i projektima poput Split Smart City. Zaista imate jedan od najljepših gradova na svijetu', sipala je komplimente predsjednica.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je da će od državnih institucija zatražiti da se puno aktivnije uključe u razrješavanje prometnih problema grada.

'Ključne odluke u Gradskom vijeću donose se velikom većinom glasova, pa čak i jednoglasno, na što smo posebno ponosni. To je paradigma našeg rada u zadnjih deset mjeseci', kazao je splitski gradonačelnik.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone