rat za liku

Ima li HDZ razloga za brigu? Nešto se kuha između Milinovića i Starčevića, a tu se mota i Dabo

18.03.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Iako je HDZ na nedavnim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije odnio pobjedu, čini se da bi njihova krhka većina mogla biti ozbiljno narušena. Takve signale poslao je Ante Dabo, nositelj nezavisne liste Bura promjena, u neobičnom priopćenju u kojem 'pozdravlja razgovore koji su vođeni između gospodina Darka Milinovića i Karla Starčevića'

Izborna računica pomno praćenih izbora u Ličko-senjskoj županiji je sljedeća: HDZ je osvojio 13 mjesta u Skupštini, odmetnuti HDZ-ovac i aktualni župan Darko Milinović sedam, HSP, koji tamo vodi gospićki gradonačelnik Karlo Starčević, šest, lista Bura promjena Ante Dabe tri i SDSS dva.

Dakle, HDZ s SDSS-om ima 15 mandata, a ako trojac Milinović-Starčević-Dabo udruži snage, imat će ih 16.

Da bi do toga doista moglo doći, dao je naslutiti Ante Dabo u neobičnom priopćenju koje je poslao medijima. U njemu ništa konkretno ne kaže, tek da pozdravlja razgovore Milinovića i Starčevića, koji su inače bili na ratnoj nozi.

>> Bivši operni pjevač i pivar drže političke ključeve Like: Hoće li im HDZ ipak dati ponudu koja se ne odbija?

  • +7
Gospić: Darko Milinović u svom stožeru prati rezultate prijevremenih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'U ovom političkom trenutku, nakon održanih izvanrednih izbora za skupštinu Ličko-senjske županije, stalo nam je da se smire političke tenzije i otvore konstruktivni razgovori političkih opcija koje žele suradnju u smislu podržavanja proračuna i projekata od kapitalne važnosti za županiju. Bura promjena je u svojoj srži, od svog nastanka, okrenuta budućnosti, građenju boljih uvjeta za život i rad u svim našim mjestima, i u Lici i u Primorju i u Novalji. U tom smislu pozdravljam razgovore koji su vođeni između gospodina Darka Milinovića i Karla Starčevića. Izborna je kampanja završila i situacija traži odgovorno ponašanje i mudre odluke', napisao je medijima Dabo.

Tko ima koliko mandata

  • HDZ: 13
  • NL Darka Milinovića: 7
  • HSP: 6
  • NL Bura promjena: 3
  • SDSS: 2

Tim se priopćenjem osvrnuo na sastanak Milinovića i Starčevića, nakon kojeg je poručeno kako su razgovarali o mogućoj daljnjoj suradnji te kako su se usuglasili da je usvajanje proračuna od krucijalnog interesa za njihovu županiju, kao i da je Milinović spreman 'modificirati prijedlog proračuna s obzirom na trenutnu političku situaciju'.

Milinović i Starčević pozvali su sve ostale 'političke subjekte' da se očituju o ovom stavu. A o stavu se očitovao Ante Dabo te pozdravlja pregovore Milinovića i Starčevića.

Ovim pljeskanjem pregovorima Milinovića i Starčevića Dabo očito daje HDZ-u do znanja da bi se mogao prikloniti ovom dvojcu, što HDZ dovodi u nezavidnu situaciju.

S druge strane, HDZ još nije službeno krenuo u pregovore oko konstituiranja Skupštine. Jasno je da su sve kocke bačene prema Karlu Starčeviću i njegovih šest mandata.

  • +21
Karlo Starčević na izborima u Gospiću Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Tu je sve vrlo jasno. HDZ mora sjesti s Karlom Starčevićem i vidjeti mogu li oni dogovoriti većinu, a ako do toga ne dođe, vidjet ćemo dalje. Ni s kim nisam pregovarao, čuli smo se samo telefonski da vidim idu li pregovori i kad bi se mogla konstituirati Skupština te usvojiti proračun', rekao je Milinović prije četiri dana i odbio odgovoriti na pitanje s kim se to telefonski čuo jer je, kako je dodao, bitno samo to da 'zasad nije pregovarao ni s kim ni o čemu'.