kontakti već ostvareni

Gospić: Početak pregovora za Županijsku skupštinu znat će se u petak

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 17:20
  • Objavljeno 14.03.2019 u 17:25
Marijan Kustić (HDZ)

Marijan Kustić (HDZ)

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

U Ličko-senjskoj županiji pregovori za konstituiranje Županijske skupštine nisu počeli, rekli su u četvrtak Marijan Kustić (HDZ), Karlo Starčević (HSP) i nezavisni vijećnik Darko Milinović, iako su potvrdili da je nakon nedjeljnih zbora međusobnih telefonskih kontakata bilo, a Kustić je najavio da će sutra objaviti kad će koalicijska lista s HDZ-om na čelu pozvati na pregovore moguće partnere.

Karlo Starčević, nositelj liste HSP-a, koja je sa šest mandata treća po broju osvojenih mjesta u Županijskoj skupštini, rekao je za Hinu da treba sjesti i "dogovoriti pregovore". Lista HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS osvojila je 13 mandata, a lista Darka Milinovića sedam. Osim njih mandate je osvojila i "Bura promjena", tri te SDSS dva.

"Naš je program kristalno jasan, prezentiran desetak puta, a u sljedeća dva-tri dana treba to ponovno proći. Sigurno ćemo sjesti Kustić, Milinović i ja skupa. Nije to Kustićeva županija, nije to Milinovićeva županija, nije to ni moja županija, hoću reći - moramo se u interesu svih građana naći i razgovarati kako dalje pregovarati", rekao je Starčević i time opovrgnuo neke medijske napise po kojima su pregovori već počeli.

Milinović, kao nositelj nezavisne liste građana, izjavio je u četvrtak da njih "u ovom trenutku ne zanima participiranje u vlasti Županijske skupštine, pa ni mjesto predsjednika skupštine".

"Tu je sve vrlo jasno. HDZ mora sjesti s Karlom Starčevićem i vidjeti mogu li oni dogovoriti većinu, a ako do toga ne dođe, vidjet ćemo dalje. Ni s kim nisam pregovarao, čuli smo se samo telefonski da vidim idu li pregovori i kad bi se mogla konstituirati skupština i usvojiti proračun", rekao je Milinović i odbio odgovoriti na pitanje s kim se to telefonski čuo jer je, kako je dodao, bitno samo to da "zasad nije pregovarao ni s kim ni o čemu".

Složio se sa Starčevićevom izjavom da županija nije ni njegova ni Kustićeva ni MIlinovićeva, ističući da je on župan, izvršna vlast, te da njega i njegovu listu ne zanima preuzimanje vlasti u Županijskoj skupštini. "Neka to ispregovaraju ostali, a mi ćemo ostati ponosni, baš shodno izbornom sloganu 'Ja sam na te ponosan'", rekao je.

Osim o pregovorima, Milinović se očitovao i o izjavi predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da su birači koji su glasovali za listu Darka Milinovića birači HDZ-a, centra i desnog centra, te da će se vratiti biračkom tijelu te stranke.

"To su prije svega razočarani birači centra, desnog centra i desnice koji traže alternativu. Održali smo sastanak svih kandidata s liste i donijeli smo zaključak kako se ne slažemo s tom izjavom i da naše birače sigurno nećemo iznevjeriti i ostat ćemo ponosni", rekao je Milinović. Istaknuo da njihovi birači "nisu birački bazen HDZ-a", da ta stranka nema posebni ekskluzivitet na njih te da te birače "vjerodostojno mogu zastupati isključivo kandidati liste koju vodi dr. Darko Milinović".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!