POVRATAK GLAVAŠA

'Hrvatsko pravosuđe poslalo je jasnu poruku preostalim Srbima'

28.01.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, ocijenio je da odluka o povlačenju tjeralice za Branimirom Glavašem predstavlja nastavak ruganja sa srpskim žrtvama u Hrvatskoj, izvještava Tanjug. U priopćenju za javnost Linta apelira na Europsku uniju, OESS i Vijeće Europe da izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi počela osuđivati zločince na kazne koje su primjerene težini zločina i da, kada ih osudi, prestane tražiti način za njihovo brzo oslobađanje

Linta je podsjetio da je Županijski sud desetak dana ranije raspisao tjeralicu za Branimirom Glavašem, nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravomoćnu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine.

'Strašna je spoznaja da je hrvatsko pravosuđe pustilo na slobodu jednog okorjelog ratnog zločinca i time poslalo jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj što im se može ponovno dogoditi u budućnosti', naveo je Linta i dodao da je to još jedan dokaz za to da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja štiti svoje ratne zločince.

Poseban problem je, kako navodi, to što hrvatsko društvo na Hrvate koji su počinili stravične zločine prema Srbima gleda kao na heroje, a ne zločince.

On smatra i da se sve više pokazuje da je EU napravio veliku pogrešku kad je odlučio da Hrvatskoj progleda kroz prste i primi je u svoje članstvo 1. srpnja 2013., prenosi B92

Hrvatska, kako tvrdi, dvije i pol godine od prijema u članstvo ne ispunjava preuzete obaveze u vezi s poboljšanjem neovisnosti i nepristranosti pravosuđa i kažnjavanje ratnih zločina, i na taj način zloupotrebljava povjerenje koje je nezasluženo dobila od EU-a.