uoči sjednice

Hrvatski europarlamentarci osvrnuli se na prvu godinu rada; pred njima sjednica: Svi očekujemo da dogovor oko proračuna i mjere oporavka idu prema kraju

07.07.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Očekivanja uz dogovor o budućem dugoročnom proračunu i gospodarskom oporavku Unije nakon koronakrize, ali i osvrt na prvu godinu rada u novom, devetom sazivu Europskog parlamenta teme se o kojima su putem videokonferencije Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj govorili zastupnici Tomislav Sokol (HDZ-EPP) i Valter Flego (IDS- Renew Europe)

'Svi očekujemo da dogovori oko proračuna i mjere oporavka idu prema kraju, a prvi preduvjet za to je da čelnici država uspiju postići dogovor na sljedećem sastanku na vrhu, 17. srpnja', rekao je hrvatski eurozastupnik Valter Flego uoči ovotjedne plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Dodao je da je iznimno važno za Hrvatsku da dogovor zaživi što prije, posebice u svjetlu najnovijih prognoza Europske komisije koje Hrvatsku, uz Španjolsku i Italiju, svrstavaju među tri najpogođenije države kada je riječ o padu BDP-a zbog koronakrize.

Kao izvjestitelj EP-a za program Digitalna Europa vrijednog preko 8 milijardi eura, zastupnik među prioritetima ističe digitalizaciju društva i inovativnu, zelenu, održivu Europu, ali i zajedničku poljoprivrednu i kohezijsku politiku.

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol također je komentirao budući proračun Unije naglasivši kako je Parlament tradicionalno najambicioznija od tri institucije u smislu veličine iznosa proračuna te je stajalište da se treba ulagati u nove, zelene politike, ali ne nauštrb poljoprivredne, i iznimno uspješne kohezijske politike. Istaknuo je zdravstvo što mu je i fokus rada u Parlamentu.

Sokol je zadovoljan što novi prijedlog Komisije predviđa 9,4 milijardi eura za zdravstvo, što je dvadeset puta više nego u prošlom financijskom okviru.

'To je veliki iskorak i stvara put prema zajedničkoj europskoj zdravstvenoj politici', poručio je Sokol.

Kada je riječ o sredstvima iz plana za oporavak od koronakrize, zastupnici su mišljenja kako su za Hrvatsku prioriteti očuvanje radnih mjesta, malih i srednjih poduzeća, ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu i zdravstvenu radnu snagu, te ulaganje u znanje i nove tehnologije.

Na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, od 8. do 10. srpnja, zastupnici će raspravljati i o prioritetima njemačkog predsjedanja koje je usredotočeno na suzbijanje društvenih i gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19. Na dnevnom redu će se naći i promjene potrebne u području politike javnog zdravlja u EU-u, kako bi se osigurala bolja opremljenost i koordinacija zdravstvenih sustava u članicama pri suočavanju s budućim prijetnjama sličnih razmjera kao pandemija COVID-19.

Glasat će se i o ažuriranju smjernica EU-a za financiranje ključnih energetskih projekata, o novim pravilima o upućivanju vozača u sektor međunarodnog cestovnog prometa te boljoj zaštiti ljudi i okoliša od štetnih kemikalija, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.