I PICULA PODRŽAO, ALI UVJETNO

Tomašić: 'Zašto sam glasala za Šuicu? Narod mi vjeruje, a ja znam što je dobro za njega'

27.11.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Povjerenje novom sastavu Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen u srijedu su očekivano dali svi hrvatski zastupnici iz redova Europske pučke stranke, odnosno HDZ-a, kao i troje SDP-ovaca te IDS-ov Valter Flego. Donekle iznenađujući bio je glas 'za' Ruže Tomašić, dok su protiv bili Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić

Konzervativci, kojima pripada Tomašić, na ovom pitanju su se podijelili, no veći broj ipak je dao podršku Von der Layen - pa tako i hrvatska zastupnica koja je u govoru poručila da je nova struktura Europske komisije 'ideologizirana' i 'ispolitizirana' te da ona neće biti efikasna kao što su to bile ranije, tehnokratske komisije. 'Dat ću vam glas gospođo van der Leyen, ali iz čistog pragmatizma', rekla je Tomašić s govornice.

Zamolili smo ju da pojasni što smatra pragmatizmom.

'Znala sam da će sastav Komisije proći, vidjela sam po broju zastupnika, pa nisam željela sjeći granu na kojoj sjedim. Član naše grupacije iz redova Poljaka je u Odboru za poljoprivredu, Poljak je koordinator za poljoprivredu, a ja sam mu zamjenica', kazala je Tomašić za tportal. Ona smatra da je donijela 'dugoročno dobru odluku', a na primjedbu da je u istom paketu glasovala i za Dubravku Šuicu odgovorila je:

'Mene je narod poslao jer vjeruje u mene, a ja jako dobro znam što treba napraviti kako bih mogla kvalitetno raditi za građane Hrvatske. Uostalom, kako bih od spomenutih Poljaka mogla tražiti nešto, a da mu nisam dala svoj glas?', čudi se Tomašić, pa na koncu priznaje:

'Da je moj glas bio odlučujući, puno više bih razmišljala o tome'.

SDP-ov europski parlamentarac Tonino Picula kazao je da je podržao sastav Europske komisije nakon što je dan ranije o tome raspravljeno u grupi Socijalista i demokrata.

'Ovo glasovanje ne znači sklapanje koalicije, ono nije bjanko ček i Komisija će biti nadzirana. Naša podrška ovisi o tome koliko će se u svom radu držati programa i političkih obveza koje je preuzela u razdoblju od imenovanja za mandatarku s tankom većinom glasova', kaže Picula.

Ursula von der Layen postala je mandatarkom sa samo devet glasova razlike, no u izglasavanju povjerenja u srijedu u Strasbourgu dobila je 461 glas za i 157 protiv, uz 89 suzdržanih.

'Dubravka Šuica stupa na neku vrstu djevičanskog teritorija jer u njenom resoru tek treba izgraditi institucionalnu podršku. Dobro je da postoji interes Francuske i Njemačke za osmišljavanjem koncepta razgovora o reformi Europske unije i dobro je da za to postoji vremenski rok od dvije godine', dodao je Picula.

Šuica, do danas europska parlamentarka, izabrana je za potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za demokraciju i demografiju, a jedan od njenih zadataka jest i organiziranje konferencije o budućnosti EU-a. Glasovala je i sama za sebe, a nakon toga nije bila dostupna za razgovor s hrvatskim novinarima.

HDZ-ovci su, pak, organizirali tradicionalni 'briefing', no na njemu su novinarima mahom objašnjavali zašto je u sporu s prosvjetarima premijer Andrej Plenković u pravu.