predizborni program

IDS: Hrvatska je po digitalizaciji javnih usluga na začelju EU-a

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 14:13
  • Objavljeno 26.06.2020 u 14:13
Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego poručio je u petak, u sklopu nastavka IDS-ovog predstavljanja ključnih točki predizbornog programa o digitalizaciji i učinkovitoj javnoj upravi, kako je Hrvatska po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju EU

'Nažalost, prema najnovijem istraživanju Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije za 2020. godinu po digitalizaciji javnih usluga Hrvatska je na samom začelju Europske unije, dok je primjerice Pula apsolutni šampion digitalizacije u Hrvatskoj', istaknuo je Flego.

Dodao je kako je 'Istra i po tom pitanju, ne korak, već deset koraka ispred ostatka Hrvatske, koja je kilometrima daleko od realizacije svog digitalnog potencijala u javnoj upravi, školstvu, proizvodnji i općenito u poslovanju'.

Ustvrdivši kako nam Europa nudi konkretnu pomoć putem EU fondova te kako Hrvatska ne smije propustiti tu priliku, Flego je ustvrdio kako Hrvatska ima realne mogućnosti da bude pri samom vrhu u ovome području, premda je ipak spala na začelje kao posljedica državnog nemara i ignorancije kad su u pitanju inovacije i znanost odnosno kada je u pitanju digitalizacija.

'Program Digitalna Europa na raspolaganju ima više od osam milijardi eura, a na nama je da povučemo što je više sredstava. Zato je izuzetno važno to učiniti skupa s nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima i zato je iznimno važno tko je u Saboru jer će u Saboru trebati i niz zakona u tom smjeru donijeti', zaključio je Flego.

IDS-ov kandidat u Restart koaliciji u osmoj izbornoj jedinici Marin Lerotić naglasio je kako digitalizacija ubrzava i poboljšava sve usluge, otvara nove poslovne modele, potiče biznis i jača konkurentnost cjelokupnog gospodarstva.

'Meni je normalno da svaki građanin može kontrolirati što radi njegov načelnik, gradonačelnik, zastupnik ili vijećnik, da se svako kršenje propisa sankcionira i da jednim klikom mogu saznati na koji način se troši javni novac. Sve mi je to normalno jer živim u Puli, gradu gdje svi građani mogu sudjelovati u stvaranju proračuna, pa i digitalnim putem, i gdje se konstantno radi na približavanju rada gradske uprave građanima', poručio je Lerotić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal