UZ POSEBNO ODOBRENJE

Hrvatska ušla u Global Entry, državljanima niskog rizika privilegiran ulazak u SAD

16.03.2023 u 18:06

Bionic
Reading

Hrvatska je uspješno završila sve potrebne preduvjete i postala punopravni partner u programu Global Entry. Time se pridružila rastućem popisu od 14 drugih zemalja partnera u programu, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova

Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika s prethodnim odobrenjem da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici u cilju bržeg ulaska u Sjedinjene Američke Države u turističke ili poslovne svrhe.

Tako državljani Hrvatske mogu od 16. ožujka 2023. godine početi podnositi zahtjeve za pridruživanje programu Global Entry.

Program Global Entry uključuje Argentinsku Republiku, Republiku Kolumbiju, Saveznu Republiku Njemačku, Republiku Indiju, Sjedinjene Meksičke Države, Nizozemsku, Republiku Panamu, Republiku Koreju, Republiku Singapur, Švicarsku Konfederaciju, Tajvan, Saveznu Republiku Brazil, Kraljevinu Bahrein i Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Punopravno partnerstvo Republike Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon ispunjenja svih političkih i sigurnosnih zahtjeva za pristupanje američkom programu izuzeća od viza čiji je član Republika Hrvatska postala u listopadu 2021. godine nakon višegodišnjih zajedničkih priprema.

MUP navodi da je ovo priopćenje još jedan dokaz kontinuirane predanosti Hrvatske i SAD-a daljnjem razvoju već odličnih odnosa između dviju zemalja pružanjem pogodnosti svojim državljanima na način da se olakšaju putovanja i trgovina uz istodobno jačanje sigurnosti obiju zemalja.

Program Global Entry predstavlja jednu od četiri grane programa Trusted Traveler koji putnicima niskog rizika s prethodnim odobrenjem omogućava bržu kontrolu prilikom dolaska u zračne luke u SAD-u. Korisnici ulaze u SAD putem automatskih kioska koji se nalaze u brojnim zračnim lukama unutar SAD-ai na lokacijama za kontrolu diljem svijeta.