OD 1. PROSINCA

Hoće li i hrvatski državljani koji žive izvan RH moći u SAD bez vize? Evo što kažu u State Departmentu

29.09.2021 u 21:22

Bionic
Reading

Što će odluka američke administracije o ukidanju viza donijeti hrvatskim državljanima? O tome je u State Departmentu s Maureen Cormack, pomoćnicom američkog državnog tajnika, razgovarala dopisnica HRT-a Branka Slavica

Hrvatski državljani u ovom trenutku još uvijek ne mogu putovati u SAD bez viza.

'Procedura za svaku zemlju prilično je spora', kazala je Maureen Cormack, v.d. pomoćnice državnog tajnika SAD-a, za Dnevnik HTV-a.

'Cilj je omogućiti Hrvatima ulazak u SAD bez viza od 1. prosinca. Sve pohvale Hrvatskoj jer nije lako ući u Program izuzeća od viza. Od osiguranja granica i protuterorističkih mjera do imigracijske politike, vaša je Vlada uložila velik trud da ovo ostvari i stoga čestitam'.

Odnosi li se to i na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske?

'To vrijedi za sve državljane Hrvatske, tj. sve koji imaju hrvatsku putovnicu. To je glavni kriterij', rekla je Cormack, potvrđujući da hrvatski državljani koji žive, primjerice, u Berlinu mogu putovati u SAD bez vize, putuju li s hrvatskom putovnicom.

Veliki je ovo uspjeh za obje zemlje.

'Nadamo se da će to dodatno učvrstiti naše izvrsne odnose i trgovinsku razmjenu. Ove vize olakšavaju poslovnu suradnju, kao i razmjenu studenata, iako je to druga kategorija. Hrvatska je sad primljena u Program izuzeća od viza. Hrvati su dobrodošli u SAD. Nadam se da će ljudi odsad više putovati u SAD, bilo poslom ili kao turisti', poručila je Cormack.