ništa od američkog sna

Prevarantice građanima BiH uzele 140.000 dolara za lažne američke vize, žrtve vrebale preko Facebooka

13.09.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Dvije prevarantice iz BiH i SAD-a uništile su američki san 36 obitelji iz Bosne i Hercegovine kojima su uzele 140.000 dolara za obećanje da će im pomoći u ubrzanom dobivanju vize za useljenje za SAD, a na kraju su ostali bez ičega s rasprodanom imovinom i krivotvorenim američkim dokumentima

Mjesecima su Ajša Ramić iz Visokog i Merjem Mirsada Veladžić s Floride u SAD-u vrebale žrtve iz BiH preko Facebook oglasa, čak i snimljenog video zapisa u kojemu su, predstavljajući se lažno kao suradnice američkog veleposlanstva u Sarajevu, nudile mogućnost laganog dobivanja američke vize, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Za svoje 'usluge' naplaćivale su po 5000 dolara za posredovanje u ugovaranju razgovora u američkom veleposlanstvu u Sarajevu za dobivanje useljeničke vize. Zahvalni na prilici i s nadom u novi početak 36 obitelji potpisalo je ugovore o suradnji s 'posrednicama' uvjereni da iza njih stoji veleposlanstvo SAD-a.

Ajša Ramić i Merjem Mirsada Veladžić klijentima su izdavale krivotvorene dokumente, a s veleposlanstvom SAD-a u BiH nisu imale nikakva kontakta. Članovi 14 obitelji s kojima su novinari CIN-a razgovarali kažu da im je suradnja s ovim ženama donijela razočaranje i sramotu. "Izvisili smo, prevareni smo", kaže Džemal Filan, koji neuspješno pokušava vratiti novac koji je uplatio kako bi svojeg bratića doveo u obećanu zemlju.

Žepčanka Merjem Mirsada Veladžić doselila se u Jacksonville na Floridi 2017. Uz posao u tvornici od 2018. godine osnovala je administrativni servis za prevođenje i pomoć starijim sugrađanima koji se nisu dobro snalazili u američkom administrativnom sustavu. U proljeće ove godine povezala se s mladom pravnicom iz Visokog Ajšom Ramić. Tada su dogovorile biznis s izdavanjem lažnih viza za SAD.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu su objasnili kako ne postoji posredništvo s izdavanjem useljeničkih viza, nego da svatko može online utvrditi kako se aplicirati može jedino osobno. "Ne radimo ni s kakvom vanjskom strankom, odnosno agentom posrednikom", rekao je konzul Martin Thomen. Objasnio jer da aplikanti ne plaćaju unaprijed izdavanje vize.

Nakon što su doznali za prijave djelatnici američkog veleposanstva sredinom godine prijavili su prijevaru vlastima u BiH i u SAD-u. Tužiteljstvo sa sjedištem u Zenici je tijekom kolovoza saslušalo Ajšu Ramić zbog prijevara.