MARTIN SCHULZ

'Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti'

30.06.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz uputio je u nedjelju poruku dobrodošlice Hrvatskoj, u kojoj je istaknuo da ulaskom u EU, Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti.

'To je povijesni dan za EU i za Hrvatsku. Europa poduzima još jedan važan korak prema ujedinjenju, a Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti', kaže se u poruci Martina Schulza, koji će u nedjelju navečer biti u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

'Dobra je vijest kada obitelj raste, posebice naša obitelj vrijednosti, koja je posvećena demokraciji, pravdi i vladavini prava', dodaje Schulz.

Živimo u teškim vremenima. Recesija teško pogađa Hrvatsku kao i mnoge druge europske zemlje. Članstvo u EU-u neće ponuditi magično rješenje za krizu. Ali će pomoći da se puno ljudi izvuče iz siromaštva i modernizira ekonomija. Hrvatska će dobiti sredstva za izgradnju cesta, zaštitu okoliša te za istraživanje i razvoj.

Odajući, u ime Europskog parlamenta, priznanje hrvatskim građanima za nastavak reformskog puta, Schulz je podsjetio da je Europska unija mirovni projekt, da ona za područje zapadnog Balkana, koje je prije nekoliko godina bilo rastrgano i uništeno ratom, predstavlja magnet za promjene.

'Hrvatska je postala predvodnik. Stvorili ste institucije utemeljene na vrijednostima demokacije, vladavine prava, reformirali ste vašu ekonomiju i učinili je konkuretnijom. Dokazali ste da je predanim i teškim radom moguće postati članicom EU-a', zaključio je Schulz.