istraživanje

HRejting: Evo kako glasači dišu u 6. i 7. izbornoj jedinici

09.04.2024 u 19:38

Bionic
Reading

Rezultati posljednje ankete uoči izbora objavljeni su u središnjem Dnevniku HTV-a za 6. i 7. izbornu jedinicu.

Objavom rezultata ankete za 6. i 7. izbornu jedinicu ulazimo u završnicu velikog predizbornog HRejtinga po izbornim jedinicama. Rezultate ankete na HRT-u je prezentirala novinarka Tatjana Munižaba.

'Trendovi su se u 6. i 7. izbornoj jedinici od zadnjih izbora tek neznatno promijenili. S tim da su se te male promjene dogodile na štetu HDZ-a, ali ne i u korist SDP-a. Evo kako u brojkama izgleda omjer snaga u izbornoj jedinici koja obuhvaća zapadni dio glavnoga grada i dijelove Zagrebačke županije'.

-Vodeća je HDZ-ova lista s 26,8%. SDP-ova lista ima 22,2%. Treći je Možemo s 12%. Mostov savez s 8,7% zadnji je koji prelazi izborni prag. To ujedno znači da će u 6. izbornoj jedinici samo četiri od ukupno 16 lista koje će se boriti za saborsko mjesto, to mjesto i osvojiti.

Velika statistička pogreška ankete i velik udio neodlučnih postaju i velika šansa za dvije koalicije - ponajprije onu Fokusa i Republike, a onda i onu Domovinskog pokreta. Obje se vrte oko 4,5%, pa im se mandat pa im se mandat naveliko smiješi. Umirovljenicima zajedno baš i ne, ali ih se iz igre još ne može isključiti, barem ne teoretski.

Sedma izborna jedinica protegnula se na pet županija - cijelu Karlovačku, Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Ondje je pravo natjecanja na izborima steklo 16 lista, a birači iz HRejtinga u Hrvatski sabor bi pustili četiri.

  • +11
Andrej Plenković na otvorenju Centra za pružanje usluga u zajednici - odjel Jarun Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

HDZ-ova lista ima potporu 32,6%. Deset posto manje osvajaju SDP-ove Rijeke pravde. Slijedi predizborni savez Domovinskog pokreta s 9,4% i onaj stranke Možemo s 5,4%. Iako je Mostova koalicija zanemarivo, ali ipak ispod 5-postotnog praga, lako bi ga mogla preskočiti, s obzirom na više od 14% neodlučnih kao i visoku statističku pogrešku anketu.

Ovaj dio ankete treba uzeti s velikom dozom opreza i skepse, naglasila je novinarka Tatjana Munižaba. Razlozi su d'Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate koja u osnovi favorizira najjače liste, visoka statistička pogreška i također visok udio neodlučnih birača samo osam dana prije izbora. Uz sve te ograde, 14 mandata iz 6. izborne jedinice bilo bi podijeljeno ovako: HDZ-u bi pripalo 5, što je jedan manje nego na prošlim izborima. SDP ostaje na istome - 4, kao i Možemo - 2. Domovinski pokret gubi jedan mandat, Fokus i Republika dobivaju, pa su s Mostom svi na istome.

  • +22
Panel diskusija o izbornom programu koalicije Rijeke pravde Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U 7. izbornoj jedinici u odnosu na 2020. nema promjene, barem kada je riječ o najjačim listama. HDZ-ova je bila i ostala na šest, a SDP-ova je bila i ostala na četiri. DP-ova je dobila jedan pa je na dva, a Možemo i Most zadržali su po jedan mandat.

U protekla četiri dana obrađeno je osam izbornih jedinica, čime je popunjeno 80% mjesta u Hrvatskom saboru. HDZ ih je uzeo 49, SDP - 36, Domovinski pokret 11, Most 7, Možemo 5, IDS 2, a po jedan trenutačno imaju Fokus i međimurski župan Matija Posavec.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara s prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.