hrejting

Istraživanje za prve dvije izborne jedinice: HDZ osvaja 12 mandata, Rijeke pravde 11

06.04.2024 u 20:36

Bionic
Reading

Jedanaest dana prije parlamentarnih izbora, Dnevnik HTV-a počeo je objavljivati rezultate posljednje ankete prije izlaska na birališta i to po izbornim jedinicama. Istraživanje HRejting agencije Promocije Plus provedeno je 28. ožujka, na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9 posto

S obzirom na to da Hrvatska ima deset izbornih jedinica za koje se radi istraživanje, HTV će obrađivati po dvije, pa su danas predstavljene III. i IV. izborna jedinica, objavio je HTV.

U III. izbornoj jedinci, prema HRejtingu, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om osvaja 35,2 posto, HDZ-ova koalicija 25,2, Nezavisna platforma Sjever 9,3, a iznad izbornog praga je još samo koalicija koju predvodi Domovinski pokret i koja osvaja 5,6 posto. Blizu prolasku je koalicija predvođena strankom Možemo! sa 4,5, pa Mostova koalicija sa 4,2, dok Nezavisna lista Viktora Šimunića osvaja 1,5 posto glasova. Sve ostale stranke u III. izbornoj jedinici imaju zajedno 1,9 posto, a neopredijeljenih je 12,7. Kad bi se postoci preračunali u mandate uz pomoć d'Hondtove metode, Rijeke pravde dobile bi sedam mandata, HDZ pet, a lista međimurskog župana Matije Posavca i koalicija Domovinskog pokreta dobile bi svaka po jedan mandat.

  • +22
Panel diskusija o izbornom programu koalicije Rijeke pravde Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U IV. izbornoj jedinici najviše glasova osvojila bi HDZ-ova koalicija, 36,1 posto, Rijeke pravde 22,6, koalicija Domovinskog pokreta 12,2, Možemo 5,1, a Mostova koalicija pet posto. Dosta dobro, iako ispod praga, u toj izbornoj jedinici stoje Umirovljenici zajedno sa 4,3 posto, Odlučnost i pravednost osvaja 1,2 posto, a koalicija okupljena oko Socijaldemokrata jedan posto. Sve ostale liste zajedno osvajaju tek dva posto, a neodlučnih je 10,4. Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, HDZ-ova koalicija osvaja sedam mandata, SDP-ove Rijeke pravde četiri, koalicija Domovinskog pokreta osvojila bi dva, a koalicija stranke Možemo! bi osvojila jedan mandat, piše HTV.

  • +11
HDZ predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic