ODLUKA O DATUMU NA JOSIPOVIĆU

HNS ipak za mogućnost istodobnog održavanja lokalnih i izbora za EP?

22.02.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Sabor je jednoglasno izmijenio Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu će se 'ad hoc' neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a prihvaćenim izmjenama zakona otvorena je i mogućnost za istodobno održavanje lokalnih i izbora za Europski parlament

U završnu verziju izmjena Zakona o izborima hrvatskih zastupnika u Europski parlament ugrađen i amandman kojim se predsjedniku Ivi Josipoviću omogućuje da europske izbore raspiše na isti dan kada se održavaju lokalni izbori. Amandmanom se, naime, propisuje da u slučaju istodobnog održavanja izbora, izbore za Europski parlament na redovitim biračkim mjestima mogu provoditi izborna povjerenstva i birački odbori koji provode i lokalne izbore.

Iako je prilikom ovotjedne rasprave o izmjenama zakona taj amandman najavio SDP, u njegovom podnošenju pridružio im se i HNS, koji se prilikom rasprave zalagao za odvojeno održavanje lokalnih i izbora za Europski parlament.

'Nećemo moći izbjeći u najboljem slučaju kakofoniju izbornih lista, a da ne govorim kandidata, a naravno i vrlo ružno, kao što kod nas često biva u izborima, miješanje te dvije priče koje vrlo lako moguće da će se dogoditi. U tome svemu će se izgubiti kvaliteta ovih izbora i mislimo da bi trebalo ozbiljno razmisliti treba li ih spojiti s lokalnima izborima', rekla je u utorak prilikom rasprave HNS-ovka Nada Turina Đurić.

Kako je već predstavljeno javnosti, izbori za Europski parlament odvijat će se po drukčijem modelu nego što se održavaju lokalni, parlamentarni i izbori za predsjednika. Hrvatski birači će se na izborima za europski parlament prvi put susresti s otvorenim listama, na kojima će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali.

Iako su izglasavanjem izmjena zakona zastupnici otvorili mogućnost istodobnog održavanja lokalnih i izbora za Europski parlament, konačnu odluku o datumu raspisivanja izbora za EP donijet će predsjednik Josipović, koji je najavio da će prije odluke o raspisivanju provesti konzultacije s Vladom, parlamentarnim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnog života.


Većinom glasova saborski su zastupnici danas prihvatili i izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, prema kojima su sve političke stranke koje sudjeluju na izborima obvezane za svaku izbornu jedinicu otvoriti poseban račun za financiranje kampanje.

I prilikom rasprave o izmjenama ovoga zakona došlo je do neslaganja HNS-a i SDP-a, no 'narodnjake' je primirio Vladin amandman o otvaranju žiroračuna koalicijskih lista. Naime, kada dvije ili više stranaka predlože zajedničku, koalicijsku listu, donacije za financiranje troškova izborne promidžbe za kandidate koje stranke predlažu na parlamentarnim, lokalnim ili izborima za Europski parlament uplaćivat će se na poseban račun koji je za financiranje kampanje dužna otvoriti samo jedna od stranaka koalicije, a ne sve stranke.