nakon izgona u mađarskoj

Hajduković premijeru: Pozovite Sorosevo sveučilište u Hrvatsku!

07.04.2017 u 08:50

Bionic
Reading

Nakon što je prije neki dan Mađarska usvojila zakon kojim će ugledno Srednjoeuropsko sveučilište (Central European University - CEU) morati zatvoriti svoja vrata u Budimpešti, inicijativu da mu Hrvatska pruži novi dom pokrenuo je SDP-ov međunarodni tajnik i saborski zastupnik Domagoj Hajduković. Tu ideju u pismu je predložio i premijeru Andreju Plenkoviću te pritom dobio podršku trećine saborskih kolega

U pismu premijeru Hajduković pojašnjava zašto bi bilo dobro pružiti dom tom sveučilištu u Hrvatskoj.

'To vrlo cijenjeno sveučilište ubraja se u sam svjetski vrh po pitanju društvenih znanosti, posebice politologije, prava, povijesti, ali i mnogih drugih interdisciplinarnih studija. Uvjeren sam da bi jedna institucija takvog profila i reputacije mogla uvelike obogatiti Hrvatsku i pridonijeti našem međunarodnom ugledu, tim više što se neki programi koje nudi ne mogu studirati u Hrvatskoj', piše Hajduković.

Podsjetimo, Mađarska je po ubrzanom postupku prije neki dan usvojila zakon koji će CEU onemogućiti rad u toj zemlji. Prema zakonu, sva međunarodna sveučilišta moraju imati kampus i u zemlji porijekla. Od 28 stranih sveučilišta koja djeluju u Mađarskoj, to nema jedino CEU, osnovan u New Yorku. Zbog toga će CEU morati zatvoriti vrata, a SDP-ov zastupnik smatra da bi ga se trebalo pozvati u Hrvatsku. To mišljenje dijeli još 54 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Mosta, Živog zida, HSU-a, SDSS-a, ali i manjinski zastupnici koji su potpisali njegovu inicijativu.

'Ovo nije političko pitanje, već pitanje obogaćivanja Hrvatske, našeg ugleda,  ali i akademske zajednice koja djeluje u našoj domovini', poručuje Hajduković.

Central European University u Budimpešti osnovao je George Soros 1991. Trenutačno ima 1440 studenata: 335 ih je iz Mađarske, a ostali su iz 107 zemalja. Tijekom godina na sveučilištu je studiralo i 150 hrvatskih državljana.

Zakon je glasno i javno kritizirao i europski povjerenik Tibor Navracsics, inače član Orbanovog Fidesza, koji je branio CEU kao 'jednu od najvažnijih ustanova visokog obrazovanja u Europi', ali ništa nije moglo zaustaviti Fidesz u namjeri da iz zemlje izbaci jedno od najuglednijih europskih sveučilišta.

Sukob oko CEU-a prelio se i u redove Europske pučke stranke (EPP), čiji je Fidesz još uvijek član. Lider EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber na Twitteru je objavio da će 'EPP braniti slobodu misli, istraživanja i govora pod svaku cijenu' te je pozvao Europsku komisiju da provjeri je li mađarski zakon u skladu s pravilima Europske unije. Neki su europski pučani zagovarali da se zbog ovoga Mađarsku izbaci iz Europske unije.