ŽELI ZATVORITI FAKULTET

Orban opalio po Sorosevom gnijezdu u Budimpešti

31.03.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Budućnost Sorosevog sveučilišta u Budimpešti ovisi o američko-mađarskim međuvladinim razgovorima, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za javni radio

Nedavna istraga mađarskog Ureda za obrazovanje otkrila je da nekoliko stranih sveučilišta, uključujući ono Georgea Sorosa, američkog financijaša i filantropa mađarskog podrijetla, krši pravila, izjavio je premijer Viktor Orban.

'Čak i ako je netko milijarder ne može biti iznad zakona u Mađarskoj... varanje je varanje, bez obzira tko to radi', kazao je Orban misleći na Sorosa i sveučilište koje je on osnovao u Budimpešti - Central European University (CEU), uporište liberalnog međunarodnog obrazovanja u toj zemlji. 

Po njegovim riječima, CEU uživa nepoštenu prednost nad mađarskim sveučilištima jer može izdati i mađarsku i američku diplomu, unatoč tome što priznaje da ne djeluje u inozemstvu, što je u suprotnosti s mađarskim zakonima.

Upitan hoće li CEU ubuduće moći djelovati u Mađarskoj, Orban je rekao da će to ovisiti o mađarsko-američkim razgovorima i dogovoru. Zasad nije bilo razgovora s američkom vladom o tom pitanju, dodao je.

Novi zakon pogodio bi 'u srce' CEU-a, priopćila je ta institucija.  

Po zakonu koji je u utorak podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze. CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima.

'Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa“, priopćilo je sveučilište. 

Fakulteti moraju početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine. 

CEU je osnovan 1991., nakon pada komunizma i danas ima oko 1400 studenata.