NA ZAHTJEV AZOP-A

Grčki portal izbrisao članak s osobnim podacima uhićenih Hrvata

01.09.2023 u 19:02

Bionic
Reading

Na zahtjev Agencije za zaštitu osobnih podataka, a u vezi objave osobnih podataka hrvatskih državljana osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela odnosno prekršaja na grčkom portalu, nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka u Grčkoj pokrenulo je nadzorno postupanje nad voditeljem obrade tj. predmetnim portalom

Voditelj obrade uklonio je članak u kojemu su objavljeni osobni podaci hrvatskih državljana, a grčko nadzorno tijelo nastavit će nadzorno postupanje te će o svim relevantnim informacijama obavijestiti AZOP, izvijestila je Agencija u petak.

Podsjetimo, AZOP je zatražio postupanje grčkog nadzornog tijela nakon što su na grčkom portalu objavljeni osobni podaci hrvatskih državljana vezano za počinjenje prekršaja i kaznenih djela u navijačkim neredima i istrazi ubojstva grčkog navijača.

"Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) temeljem medijskih napisa i predstavke građanina došla je do informacije kako su na grčkom portalu objavljeni osobni podaci (ime i prezime, godina rođenja, broj dokumenta, ime oca i majke) hrvatskih državljana osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela odnosno prekršaja u Grčkoj", priopćio je AZOP sredinom kolovoza.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

"S obzirom na to da je poslovni nastan predmetnog portala u Grčkoj, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka, Agencija je uputila zahtjev grčkom nadzornom tijelu (kao vodećem nadzornom tijelu), za provedbu daljnjih radnji u odnosu na voditelja obrade (grčkog portala) kako bi se utvrdilo je li voditelj obrade postupao sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka", navela je tada Agencija.