daniel markić

Šef SOA-e: Hrvati u grčkim zatvorima nisu ni svjesni koliko su teške optužbe protiv njih

22.08.2023 u 10:19

Bionic
Reading

Daniel Markić, šef SOA-e, komentirao je situaciju s hrvatskim huliganima, njih 102, koji su zaglavili u grčkim zatvorima nakon što je u okršaju s AEK-ovima u Ateni prošloga tjedna ubijen navijač tog kluba

'Situacija je relativno teška. Optužbe pred kojima su se našli su teške. Naši državljani nisu ni svjesni koje su to optužbe. Cilj nam je riješiti situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima. Svaki od nas, oba ministra, predsjednik Vlade, pa i ja smo razgovarali sa svojim kolegama ovdje u Grčkoj. Cilj je, naravno, riješiti tu situaciju - i kratkoročno da nam se državljani vrate što prije', poručio je iz Grčke Markić, javlja RTL.

S grčkim vlastima, poručio je, razgovaraju o svemu i razmjenjuju informacije.

'Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU-a i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati. Konačni cilj je, kao i uvijek, borba protiv nasilja, želimo pomoći našim državljanima. Ne zaboravljamo da ono što su napravili nije dobro i pokušat ćemo to u budućnosti spriječiti. Naše policije su prethodno surađivale, imali smo određene spoznaje koje smo podijelili s našim kolegama. Što se dogodilo kad su navijači stigli, pokušat ćemo razjasniti', rekao je šef SOA-e.

Na pitanje je li susret dogovoren odgovorio je:

'Ne bih komentirao da slučajno ne bih otežavao situaciju našim državljanima, ali prilično vam je jasno kako navijačke skupine inače funkcioniraju. One nasilničke skupine. Hrvatske institucije spremne su sve učiniti da bi pomogle grčkom pravosudnom sustavu. Hrvatska garantira sve moguće mjere kako bi, ako dođe do osude, sve bilo izvršeno u Hrvatskoj', poručio je na kraju.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI