Plenković u Ateni

'Vidio sam novu snimku, pratimo situaciju. Istraga može trajati još nekoliko tjedana'

21.08.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Ateni je razgovarao s domaćinom Kiriakosom Micotakisom o uhićenim navijačima Dinama i neredima u Grčkoj

'Naša je pozicija jasna, snažno smo osudili huliganizam i izrazili smo žaljenje zbog gubitka života, protivimo se navijačkom nasilju. Grčki premijer rekao je da može jamčiti sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana, tražili smo da oni imaju pravedan proces, treće, tražili smo da oni koji budu prekršajno odgovorni da se oni vrate u Hrvatsku i, četvrto, rekli smo da je RH spremna provoditi mjere nadzora i opreza ukoliko bi neki naši državljani bili upućeni u našu zemlju dok traje postupak u Grčkoj', kazao je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

Dodao je da će ministri Radman i Malenica imati o ovoj temi popodne razgovor sa svojim kolegama te da će posjetiti neke od hrvatskih državljana u dva zatvora.

Premijer je rekao da grčka policija i dalje provodi istragu, kaže da je vidio novu snimku, ali da ne može prejudicirati ništa o krivcu i oslobađa li snimka hrvatske navijače.

'Premijer mi je rekao da istraga može trajati još nekoliko tjedana, oni očito provjeravaju sve, sve snimke, razgovaraju s osumnjičenicima i to sve zahtijeva vrijeme. Sama istraga bi trebala dakle trajati još nekoliko tjedana. Ponavljam da smo premijeru izrazili žaljenje i sućut zbog smrti grčkog državljanina.'

  • +15
Andrej Plenković u Ateni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: F.KLEN/Vlada RH

Kazao je da su hrvatske vlasti grčkim vlastima predale papir sa zahtjevima, odnosno molbom.

'Radimo kako treba, došli smo ovdje da poštujemo neovisnost pravosuđa. Ne sjećam se da smo imali ovakvu situaciju da nam je u jednoj državi pritvoreno toliko hrvatskih državljana', napomenuo je premijer.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI