stevan bakić

Gradonačelnik Subotice osudio govor mržnje članice Vučićeve stranke prema Hrvatima

17.02.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Gradonačelnik Subotice i dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Stevan Bakić osudio je u petak, nakon reakcije hrvatske zajednice, govor mržnje mjesne članice te stranke koja je pozivala na protjerivanje Hrvata iz Srbije

Bunjevci nikada neće biti Hrvati, prestanite prisvajati ljude i praviti od njih što nisu … Jedino racionalno rješenje je da se spakirate i odete u Lijepu vašu pa tamo rasprostirete nacionalizam i sijete mržnju“, napisala je na društvenim mrežama mjesna članica SNS-a i zaposlenica subotičkih javnih službi.

Gradonačelnik Subotice je naveo kako osuđuje takav govor mržnje i prijetnji „jer je u suprotnosti s politikom koju vodi predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, i ne pridonosi suživotu u jednoj multinacionalnoj zajednici kakva je Subotica". Takav govor, po njegovim riječima, ne pridonosi ni razvijanju dobrosusjedskih odnosa među susjedima i samim građanima Subotice. Stevan Bakić reagirao je nakon pritužbi vodstva hrvatske manjine da mjesni aktivisti SNS-a i uposlenici javnih službi u Subotici šire govor mržnje.

Predsjednik Demokratskog savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov na Twitteru je objavio kako „postoje, dakle, ljudi, ali i mlade žene, koje očito ne mogu shvatiti da se državna politika u Srbiji spram Hrvatske promijenila, te da pljunuti ili uvrijediti ili prijetiti protjerivanjem Hrvata može biti sankcionirano i stranačkim stegama SNS-a!". "Osobno ću zatražiti zaštitu od vrha SNS-a!“, poručio je Žigmanov.

Nakon reakcije gradonačelnika Subotice u petak čelnik DSHV-a je pozdravio njegovu gestu i ocijenio da se takvim postupcima „pravi snažna brana za opstruiranje novih pozitivnih valova državne politike i predsjednika Aleksandra Vučića u odnosu prema hrvatskoj zajednici u Srbiji“.

I Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji (HNV) pozdravilo je reakciju gradonačelnika Subotice, koju je ocijenilo brzom i blagotvornom za buduće rješavanje sličnih otvorenih pitanja. U HNV ističu kako je to primjer politike uključivanja Hrvata u društveno-politički život države i vjeruju kako će sličnih incidenata biti sve manje.