JOSIPOVIĆ I DAN DRŽAVNOSTI

'Građani žele socijalnu pravdu!'

24.06.2010 u 20:55

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je na primanju u prigodi Dana državnosti ustvrdio da smo ove godine pod teretom ozbiljne gospodarske krize, ali i izrazio uvjerenost da se u borbi protiv krize provedba vladinih reformi i zahtjev za socijalnu pravednost međusobno ne isključuju

'Podržavam Vladine gospodarske mjere koje će pridonijeti provedbi reforme, ali podsjećam da je Hrvatska i socijalna država te da je socijalna pravednost, kao dio hrvatske političke tradicije, u vrijeme krize posebno važna', rekao je predsjednik Josipović u svome govoru predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vjerskim velikodostojnicima, članovima diplomatskog zbora na svečanom primanju koje je u prigodi Dana državnosti priredio u svom uredu.

Primanju je bila nazočna predsjednica Vlade Jadranka Kosor, brojni ministri i saborski zastupnici, članovi Glavnoga stožera, predstavnici gospodarstva i braniteljskih udruga te istaknute osobe iz nevladinog sektora i kulture.

Upozorivši na važnost socijalne pravednosti, predsjednik je rekao da ona ne znači samo 'pravedan raspored tereta krize, nego i pravo radnika na pristojnu plaću, dostojanstvo i socijalnu sigurnost'. Uvjeren je i kako provedba reformi i zahtjev za socijalnu pravednost nisu kategorije koje se isključuju, istaknuvši i da velik broj potpisa prikupljenih na referendumu o ZOR-u jasno pokazuju da građani žele socijalnu pravdu.

Kao krivce za krizu naveo je nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji te neodgovornosti u obnašanju državne vlasti, zbog čega smatra da za izlazak iz krize neće biti dovoljne samo mjere gospodarskog razvoja, već i beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, borba protiv nerada i neodgovornosti.

Na tom tragu predsjednik je pozdravio promjene u pravnom sustavu koje su učinjene u zadnje vrijeme, posebno novu ustavnu odredbu o nezastarijevanju kriminala iz pretvorbe i privatizacije, promjene kaznenog zakona i poštivanje propisa o javnoj nabavi.

U prigodi Dana državnosti, Josipović je istaknuo i da smo ove godine pri kraju pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Ustvrdivši da dinamika pregovaračkog procesa u velikoj mjeri ovisi o mjerodavnim tijelima Europske unije, istaknuo je da Vlada čini sve da se reforme provedu i da Hrvatska uđe u Uniju.

Predsjednik je izrazio i zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske, u njezinoj obrani i oslobađanju, a posebno braniteljima koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje domovine.

'Ponosni na sva postignuća, možemo s optimizmom izraziti uvjerenje da će se Republika Hrvatska i dalje uspješno razvijati kao moderna demokratska država, ravnopravna u zajednici država Europe i svijeta', zaključio je Josipović čestitajući na kraju svima Dan državnosti Republike Hrvatske.