GONG UPOZORAVA

Građani se neće stići informirati o Europarlamentu

22.03.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Povodom početka službene izborne kampanje za izbor zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu, GONG ukazuje na važnost izbora za jedinu instituciju Europske unije čije članove građani mogu birati izravno

Iz GONG-a upozoravaju da će izabrani zastupnici imati veliku odgovornost da redovito izvještavaju i komuniciraju s građanima o svom radu i postignutim rezultatima jer je Europski parlament jamstvo demokratskog legitimiteta europskoga zakonodavstva i donosi odluke s izravnim posljedicama na svakodnevni život građana EU-a.

Ovlasti EP-a su da usvaja europske zakone zajedno s Vijećem, provodi demokratski nadzor nad drugim institucijama EU-a, osobito nad Komisijom, čije povjerenike može odobriti ili odbiti, te ima pravo izglasati nepovjerenje Komisiji kao cjelini i s Vijećem dijeli ovlast nad proračunom EU-a.

Termin održavanja izbora određen je prilično kasno, smatraju u toj nevladinoj udruzi, pri čemu neće biti dovoljno vremena da se svi građani kvalitetno informiraju i educiraju o ulozi Europskog parlamenta, kao i o novom načinu glasanja koji se u Hrvatskoj primjenjuje po prvi put. 'Stoga pozivamo nadležne institucije, a prvenstveno Državno izborno povjerenstvo, Ministarstvo uprave i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da u ovom kratkom periodu ulože dodatne napore u informiranju i edukaciji birača', priopćili su iz GONG-a.

Iako postoji velika opasnost da građani neće imati priliku putem medija u vrlo kratkoj izbornoj kampanji upoznati sve kandidate, tim više što 28 kandidacijskih lista ima pravo na potpuno jednaku medijsku zastupljenost, GONG poziva građane da se proaktivno informiraju i pri glasanju iskoriste mogućnost da odaberu samo jednog kandidata unutar samo jedne kandidacijske liste.

GONG će svoje resurse za promatranje izbornog dana sa svojim promatračima usmjeriti uglavnom na lokalne izbore zbog procjene o većem riziku za nepravilnosti u odnosu na izbore za Europski parlament. No na izborni dan GONG će zaprimati dojave građana o uočenim nepravilnostima, dok će tijekom kampanje pridonijeti informiranju i educiranju birača, među ostalim putem edukativnih materijala koji su dostupni građanima na www.gong.hr: Opći vodič o izborima za EU parlament, Vodič kroz registar i popis birača i Vodič za financiranje kampanja.

Na kraju, GONG poziva sve aktere u izbornom procesu - od birača preko kandidata i stranaka do medija i tijela koja provode izbore - da poštuju izborna pravila i drže se visokih demokratskih standarda kako bi volja birača mogla doći do punog izražaja.