šest kandidatkinja

Glavnom tajniku NATO-a istječe mandat, a na tu poziciju prvi put mogla bi sjesti jedna žena; glavna kandidatkinja je Grabar Kitarović

23.03.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Norvežaninu Jensu Stoltenbergu ove jeseni istječe mandat na poziciji glavnog tajnika NATO-a, a ako je vjerovati francuskim medijima, na toj poziciji prvi put mogla bi se naći žena

Iako mu drugi mandat završava u rujnu, njegov nasljednik treba biti izabran krajem lipnja. Mnogi diplomati, kako prenosi news portal Politico, ističu kako je vrijeme da na to mjesto dođe žena te se pozivaju na francuski Les Echos koji kalkulira imenima šest najboljih kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga, navodi Jutarnji.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je, kako podsjećaju, već bila u NATO-u na mjestu pomoćnice glavnog tajnika. U igri su još, kako navode, Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmes, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid te Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska političarka i bivša ministrica obrane.

Grabar Kitarović navodno je otputovala u Dohu. Ovo, inače, nije prvi put da se bivša predsjednica spominje u kombinacijama za čelnu osobu NATO-a.

  • +11
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT