UZBUNA U PENTAGONU

Glavni zapovjednik američkih nuklearnih snaga: Nismo u stanju odgovoriti na nova ruska oružja

01.03.2019 u 19:16

Bionic
Reading

Načelnik Strateškog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Država, general John Hyten, upozorio je sredinom tjedna Senat kako američke snage nisu u stanju obarati ruske rakete te da bi bilo najbolje rješenje produžiti ugovor START-3 između Moskve i Washingtona

Hyten je tijekom sastanka s američkim senatorima naglasio kako postojeći američki oružani sustavi mogu otkriti nove ruske rakete, ali da one 'vrlo brzo nestanu i ne vide se do samog trenutka udara'.

Glavni zapovjednik američkih nuklearnih snaga pritom je posebno istaknuo nove ruske krstareće i hipersonične rakete te strateške bespilotne podvodne dronove Posejdon, koji su dizajnirani za autonomno izbjegavanje neprijateljskih sustava obrane.

Hyten je, kako piše ugledni američki portal Defense One, posebno zabrinut zbog mogućnosti da ti dronovi i krstareće hipersonične rakete 'odu u potpuno drugom pravcu', izrazivši pritom strahovanja kako bi zbog toga američka vojska u budućnosti mogla imati problema.

Poruka Senatu

'Danas mogu obraniti naciju, a to će moći i zapovjednik koji me naslijedi, no brinem se za one koji će doći poslije nas', izjavio je general, pozvavši Senat da poveća rashode za modernizaciju tzv. nuklearne trijade koja uključuje strateške bombardere, raketne sustave i podmornice, a koja je procijenjena na milijardu dolara.

Podsjetimo, Rusija i Sjedinjene Države potpisale su 2010. godine Sporazum o smanjenju strateškog ofenzivnog oružja START-3.

Taj sporazum predviđa da svaka strana smanjuje vlastiti nuklearni arsenal idućih sedam godina te da ukupne količine naoružanja ne prelaze 700 interkontinentalnih balističkih raketa.

Ugovorne obveze

U taj ugovor pripadaju i balističke rakete smještene u podmornicama i na strateškim bombarderima, kao i 1550 bojevih glava i 800 komada raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sustava.

Sporazum, također, obavezuje Moskvu i Washington da međusobno razmjenjuju informacije o broju bojevih glava i pripadajućih lansirnih sustava dvaput godišnje. Rusija i Sjedinjene Države su do 5. veljače prošle godine morale dostići kontrolne pokazatelje prema sporazumu koji istječe za dvije godine.