dogovor bivšeg i sadašnjeg šefa

Glavni odbor SDP-a potvrđuje Milanovića za kandidata, on se neće pojaviti na sjednici

05.07.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a prije tri tjedna odabralo da kandidat te stranke na predsjedničkim izborima bude bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović, tu bi odluku u subotu trebao potvrditi i Glavni odbor. Milanović će gotovo sigurno biti potvrđen, no pojedini glasovi nezadovoljstva ne bi trebali iznenaditi

Glavni odbor SDP-a, koji se sastaje jednom u tri mjeseca, sjednicu će u subotu započeti u 10.30, a kao i uvijek, uvodno će se obratiti predsjednik stranke Davor Bernardić.

Formalno bi Glavni odbor trebao potvrditi Zorana Milanovića za predsjedničkog kandidata, no moguće je da će oko tog imenovanja biti i nekih nezadovoljnih. Naime, ovih dana mogle su se čuti anonimne izjave pojedinaca iz primorsko-goranskog SDP-a koji su poručili da neće podržati Milanovića. 'Nema šanse da glasamo za Zorana Milanovića ako prijedlog bude formuliran na način da je on kandidat SDP-a. Ako će ga SDP samo podržati, kao i sve druge stranke poput GLAS-a, HSS-a i drugih, onda u redu. Ali teško da on za nas može biti kandidat SDP-a nakon svega što se događalo zadnjih godina', rekao je jedan SDP-ovac za Novi list.

Iako se spekuliralo da bi se na sjednici Glavnog odbora trebao pojaviti i sam Milanović, iz izvora bliskih SDP-u doznajemo da on neće doći. Takav je dogovor između Milanovića i Bernardića, a bivši SDP-ov predsjednik u stranku će doći u rujnu, doznajemo.

SDP-ovim povratnicima mjesta u novim stranačkim savjetima

Osim potvrde Milanovića, Glavni odbor trebao bi oformiti nekoliko stranačkih savjeta. Savjet za zeleni razvoj vodit će Mirela Holy, koja je na nedavnim europskim izborima bila na listi SDP-a. Ivo Josipović, koji se također nedavno vratio u SDP, vodit će Savjet Naprijed Hrvatska - klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj.

Na čelo postojećeg Savjeta za politički sustav imenovao bi se Josipovićev kolega iz bivše stranke Naprijed Hrvatska! Josip Kregar, a na čelo Savjeta za kulturu i medije, koji je nakon ostavke Snježane Banović ostao bez čelnog čovjeka, pijanistica Katarina Krpan.

Renato Petek, koji je također ušao u SDP iz Josipovićeve stranke, trebao bi biti imenovan za izvršnog tajnika za rad s građanima i simpatizerima.

  • +43
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uz to, SDP-ovci bi na sjednici trebali analizirati europske izbore na kojima su, podsjetimo, osvojili četiri mandata.

Marin Jurjević na čelu Senata SDP-a

Za sjednicu Glavnog odbora najavljeno je i osnivanje Senata SDP-a. Radi se o stranačkom tijelu koje bi imalo savjetodavnu ulogu i okupljalo prepoznatljive aktualne i bivše članove SDP-a, od osnutka stranke 1990. do danas, te 'lijeve' intelektualce. Osnivanje Senata najavljivalo se još 2016., no do danas nije osnovan.

Senat SDP-a, doznajemo, vodio bi bivši saborski zastupnik Marin Jurjević, a prije nekoliko godina spominjalo se kako bi se za članove Senata zvalo ljude poput Željke Antunović, Antuna Vujića, Gvozdena Flege, Šime Lučina, Vjerana Zuppe, Branka Caratana te Ive Šlausa.