utrka za pantovčak

Iz SDP-a procurilo: Zoran Milanović bit će kandidat za predsjednika!

14.06.2019 u 00:06

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić razgovarat će u ponedjeljak s članovima Predsjedništva o Zoranu Milanoviću kao stranačkom kandidatu za predsjednika države, a njihovu odluku potom bi trebao potvrditi i Glavni odbor stranke, tvrde izvori iz SDP-a

Predsjednički izbori bit će jedna od tema sjednice SDP-ova Predsjedništva koja bi se trebala održati u ponedjeljak, piše Večernji list. Na njoj bi se predsjednik Davor Bernardić trebao pojaviti s rezultatima dviju anketa koje je naručilo stranačko vodstvo, a koje su trebale ispitati raspoloženje SDP-ovaca i stranačkih simpatizera prema mogućim predsjedničkim kandidatima.

U njima se našlo osam imena, među kojima su bili Tonino Picula, Biljana Borzan, Ivo Josipović, Rajko Ostojić, Davorko Vidović, ali u oba provedena istraživanja više od 50 posto podrške dobio je bivši premijer i stranački lider Zoran Milanović, doznaje Večernji list iz izvora bliskih vrhu ove stranke.

'U ovom trenutku znamo dvije stvari. Prva je da je Milanović uvjerljivo prvi u anketi, a druga da je Davor Bernardić s njim već obavio više razgovora na tu temu i da nema dvojbe da on želi biti SDP-ov kandidat za predsjednika', rekao je izvor iz SDP-a te dodao kako treba vidjeti koje bi još stranke stale uz Milanovićevu kandidaturu te razgovarati sa svima njima.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Jutarnji list također javlja da će Zoran Milanović postati kandidat SDP-a za predsjednika: o tome će u ponedjeljak raspravljati Predsjedništvo SDP-a, a koncem mjeseca još i Glavni odbor stranke koji bi trebao potvrditi takvu odluku.

'Kada se nagađalo o tome da bi bivši predsjendik SDP-a mogao biti kandidat stranke za šefa države, otvorilo se pitanje predizbora, a na njemu su najviše inzistirali Milanovićevi žestoki protivnici u stranci. Predizbori nisu odgovarali Milanoviću, ali ni Bernardiću koji bi se morao suočiti s time da je određeni postotak članova stranke protiv njegove odluke da u utrku za Pantovčak pošalje svog prethodnika. No, u situaciji kada stranka ima samo jednog kandidata automatski se rješava pitanje predizbora koji postaju suvišni', piše Jutarnji.

Za očekivati je da će stranke Amsterdamske koalicije također podržati Milanovića, iako predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš to neće učiniti ukoliko Milanović ne odbije eventualnu podršku HNS-a.