zakon o njegovateljima

Glavašević i udruga 'Sjena' najavili prosvjed za bolji status roditelja njegovatelja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 15:34
  • Objavljeno 03.12.2019 u 15:34
Bojan Glavašević, Suzana Rešetar i Sabina Lončar

Bojan Glavašević, Suzana Rešetar i Sabina Lončar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević i članice Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 'Sjena' Suzana Rešetar i Sabina Lončar u utorak su najavili sutrašnji prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojem će se tražiti bolji status za roditelje njegovatelje

Prosvjedom traže od Ministarstva da se konačno krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a iz 'Sjene' poručuju kako izmjene ovoga zakona nisu pitanje politizacije ili političkih ideologija, nego njihov razuman i human zahtjev.

Rešetar je na konferenciji za novinare podsjetila da su prije dva mjeseca održali prvi prosvjed za status roditelja njegovatelja, a sa sutrašnjeg će pozvati Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju statusa roditelja njegovatelja.

'S obzirom na to da do sada Ministarstvo nije ponudilo nijedno rješenje na brojne probleme naše populacije na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet sa svojom djecom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja kako bi se životi roditelja njegovatelja, kao i osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju poboljšali', pojasnila je.

Lončar je istaknula da na problem bolovanja ukazuju još od 2011. godine. 'Da je kojim slučajem roditelj njegovatelj ili njegovatelj bolestan, dijete s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom se izmješta iz obitelji i smješta u ustanovu. Mi smatramo da je to kršenje prava djeteta i prava osoba s invaliditetom, ali i da je nehumano i preskupo za državu', naglasila je.

Navela je i da su predložili nekoliko načina kako se to može riješiti, pa i kroz pomoć u kući, ali da ih Ministarstvo ne želi dovoljno čuti i razumjeti.

Po njihovu mišljenju, sva prava i obaveze njegovatelja trebao bi uređivati Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada. Traže i da status njegovatelja pri Ministarstvu mora biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.

Njegovatelj bi imao pravo na plaću, a ne naknadu kako je sada riješeno. Smatraju da neto plaća ne bi smjela biti manja od četiri tisuće kuna, a donekle primjerenom smatraju plaću od pet tisuća kuna. Sadašnja naknada, ističu, ispod je minimalnog iznosa plaće i iznosi dvije i pol tisuće kuna.

Iz 'Sjene' tvrde da se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor, pri čemu se njegovatelju mora naći kompetentna osoba kao zamjena, umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega.

Smatraju i da, ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, u slučaj smrti mora imati pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta, tijekom kojega će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

Klub Hrvatske stranke umirovljenika, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike u potpunosti podržava zahtjeve roditelja njegovatelja, te vjeruje da će ih podržati i druge političke opcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!