zbog izmjena zakona

Kasni isplata naknada za djecu s invaliditetom i njihove obitelji

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2018 09:48
  • Objavljeno 21.05.2018 u 09:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnine zbog preopterećenosti u centrima za socijalnu skrb.

Brojni roditelji i osobe s invaliditetom javljaju se ogorčeni što, unatoč izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, koja je stupila na snagu 1. travnja, i dalje dobivaju osobnu invalidninu u iznosu 1.250. kuna, ističu iz inicijative u priopćenju.

Pojašnjavaju da svaka osoba koja je imala pravo na osobnu invalidninu mora doći u centar za socijalnu skrb i mora joj se napisati novo rješenje, a riječ je o 26.000 osoba. Zajedno sa 61.000 osoba koje dobivaju doplatak za tuđu pomoć i njegu, dobiva se brojka od oko 87.000 predmeta koje djelatnici centara za socijalnu skrb moraju obraditi: poslati poziv, uzeti pismeno očitovanje, prikupiti potrebnu dokumentaciju te napisati novo rješenje.

Takav je način, ocjenjuju, krajnje neprimjeren jer je 'zagušio' ionako preopterećeni sustav i kasni se s isplatom predviđenih naknada.

Uz to, iz inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" izražavaju zabrinutost te se pitaju hoće li sve osobe s invaliditetom dobiti zaostatke od 1. travnja ili će uvećanu osobnu invalidninu dobiti od dana pokretanja postupka.

  • +10
  • +7

Pomozimo djeci s invaliditetom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"S obzirom na to da mnogi još nisu pozvani u centre, moguće je da postupci budu pokrenuti u lipnju ili čak u srpnju. Stoga zahtijevamo od Ministarstva da žurno pokrene rješavanje tog pitanja te da izda potrebne naputke kako ne bi došlo do diskriminiranja osoba s invaliditetom", ističu iz Radnog tima inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!