HRVATSKI EUROIZBORI

Glasački listić bit će golem poput plahte

04.03.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Listić na kojemu ćemo izabrati hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu najvjerojatnije će biti velik poput plahte

Prvi izbori za Europski parlament donose nam neke novine u odnosu na način izbora i procedure na koje smo do sada bili naviknuli. Hrvatska će biti jedna izborna jedinica, a kandidate ćemo birati na takozvanim otvorenim listama. 'Što se tiče samoga listića, on će biti jedan i slobodno ga možemo nazvati listom. Njegova veličina ovisit će o broju lista koje će se kandidirati, a s obzirom na našu sklonost kandidiranju, to će svakako biti značajno veći list nego smo do sada naviknuli', kazala nam je Zdravka Ćufar Šarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Krajnji rok za predaju lista je 18. ožujka u ponoć, pa ćemo tek onda sa sigurnošću moći znati koliko će velik list biti. Kratki rokovi ipak bi mogli onemogućiti manje političke opcije i nezavisne liste u ispunjavanju uvjeta za nominaciju.

'Mijenja se i to što će građani osim za stranke ili liste moći odabrati i jednu od osoba koje će zaokružiti', objašnjava potpredsjednica DIP-a. Do sada smo glasovali po sustavu zatvorenih lista na kojima mandat osvajaju osobe nominirane redom od jedan nadalje raspoređene po stranačkom ključu. Po sustavu otvorenih lista osim za listu glasuje se i za jednu od 12 nominiranih osoba s liste koju ste odabrali.

Bitno je naglasiti, dodala je Čuftar Šarić, da nije nužno iskoristi pravo da se odabere osoba s liste. Mandat u Bruxellesu i Strasbourgu će osvojiti lista koja je osvojila najveći broj glasova te osoba koja je s te liste dobila osobno najveći broj glasova.

Ipak, to nije tako jednostavno jer glasovanje za osobu nije obavezno. Da bi ostvario mandat, mora dobiti određeni postotak glasova u odnosu na listu. Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. Procjenjuje se da će listama za mandat biti potrebno osvojiti oko osam posto glasova.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je više puta posljednjih nekoliko dana istaknula da bi voljela da se ovaj način izbora zastupnika preslika i na druge izbore.