ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Glas naroda: Čačić mora otići!

30.06.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Nakon nepravomoćne uvjetne osude 76 građana birača misli kako Radimir Čačić treba otići. Njih 18 posto misli da treba ostati u Vladi, a 6 posto ne zna. Donosi to dan nakon odluke mađarskog suda posebno istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls

Dalmatinci su i tu najkritičniji. Njih 84 posto misli da treba otići, a 85 posto Ličana misli isto. Da treba otići misli 80 posto birača od 30 do 60 godina. Uz Čačića su Istrani i Primorci, jer njih 31 posto misli kao treba ostati, a isto misli 27 posto birača starijih od 60 godina.

Dva od tri birača Kukuriku koalcije traži da se Čačić povuče s pozicije potpredsjednika Vlade, a to traži i 83 posto birača HDZ-a. UZ Čačića je, osim premijera, 27 posto birača vladajuće koalicije.

Više od 70 posto birača misli kako Čačić ne treba čekati pravomoćnu presudu, već treba otići odmah, a njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 6 posto.

Odlazak odmah traži 85 posto Dalmatinaca, 75 posto birača Zagreba i okolice, 76 posto birača sa srednjom školom.
Birači sjevera Hrvatske, njih 33 posto, misle da treba pričekati pravomoćnu presudu, a to misli i 30 posto birača s osnovnom školom te 28 posto birača mlađih od 30 godina.

Birači vladajuće koalicije, njih 62 posto, misle da Čačić i s nepravomoćnom presudom mora otići, a samo njih 33 posto misli da treba čekati pravomoćnu presudu. Više od 80 posto HDZ-ovih birača misli kako Čačić treba otići.

Zoran Milanović, koji jedini brani prvog potpredsjednika, ima dvije mogućnosti. A tu su i birači podijeljeni. Tako njih 48 posto misli kako treba pokrenuti smjenu Čačića, a njih 43 posto misli da svom potpredsjedniku treba prepustiti da odluči što će. Ne zna njih 9 posto.

Dalmatinci traže od premijera da odmah smijeni Čačića, to želi njih 60 posto. Smjenu traži i 58 posto birača Zagreba i okolice. Tu je i 53 posto birača od 30 do 60 godina.

Sjever Hrvatske s 59 posto misli da treba sve prepustiti Čačiću. To misli i 48 posto visokoobrazovanih i 47 posto mladih do 30 godina.

Kukuriku birači, njih 55 posto, misle da premijer treba prepustiti Čačiću da odluči, a HDZ-ovi birači, njih 57 posto, misle da premijer Čačića treba smijeniti.

Ako Radimir Čačić napusti funkciju, 53 posto birača misli kako to ne bi oslabilo Vladu da izvuče zemlju iz krize. 17 posto misli kako bi to ojačalo Vladu, ali isti broj misli da bi je i oslabilo. Ne zna njih 12 posto.

Vidljivo je kao građani Čačića ne doživljavaju nezamjenjivim.