paraliziran promet

[FOTO] Njemački kolodvori i zračne luke poput grada duhova: Počeo veliki štrajk u javnom prijevozu

27.03.2023 u 08:02

Bionic
Reading

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega štrajk. Paraliziran je gotovo sav javni prijevoz i to bi trebalo trajati do ponoći.

Gotovo sav javni prijevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prijevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo sve zračne luke, prenose njemački mediji.

Svjetske agencije već donose fotografije prazne zračne luke u Frankfurtu, a kako javlja Deutsche Welle, jedino se ne štrajka u zračnoj luci u Berlinu.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Kolaps prometa

Prema podacima Udruge zračnih luka, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će promet biti poremećen i do sredine tjedna.

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili nakon štrajka.

Sindikati zahtijevaju veće plaće, posebice izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće. Sindikat Verdi za 2,5 milijuna zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

  • +10
Štrajk u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Kritika na obim štrajka

Savez njemačkih gradova i općina koji se u pregovorima o kolektivnim ugovorima sa sindikatom Verdi pojavljuju u ulozi poslodavca, kritizirao je štrajk u ponedjeljak posebice zbog njegova obima.

„Štrajk u ponedjeljak poprima dimenzije generalnog štrajka i zbog njegova obima teško je govoriti o štrajku upozorenja“, rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina Gerd Landsberg u razgovoru za dnevnik „Rheinische Post“.

Landsberg je kritizirao i vrijeme održavanja štrajka upravo na dan kada su pregovori poslodavaca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru trebali biti nastavljeni.